Cărți cu dor de ducă – Călătorii în România


În luna august luăm vacanță de la articole consistente pe blog, dar asta nu înseamnă că vă lăsăm fără materiale de lectură, pentru momentele în care aveți nevoie de inspirație. Așadar, pentru următoarele săptămâni v-am pus laolaltă recomandările din seria Cărți cu dor de ducă din ultimii trei ani, grupate pe categorii.


Cărți cu dor de ducă #2 – Un francez pe meleaguri românești

Hoinar prin România. Jurnalul unui călător francez de Grégory Rateau este un volum inedit pentru că surprinde România prin ochii unui străin. Conștient de prejudecățile pe care alții le au față de România, Grégory Rateau a dorit să își facă o idee nouă cu privire la țara noastră, așa că a străbătut-o în lung și în lat și, în final, s-a și stabilit aici.

Cărți cu dor de ducă #31 – Din Liverpool în Carpați

N-aveam de lucru, n-aveam bani. Urma să-mi pierd casa, afacerea, totul. Așa că, deși trecusem de 50 de ani, nu eram deloc în formă, nu stăteam prea bine cu banii și eram singură, m-am mutat în Transilvania ca să-mi revin și ca să o iau de la capăt.

Aceasta este povestea modului în care am reușit să evit un dezastru – și a prețului plătit, precum și povestea felului în care Transilvania m-a readus la viață, oferindu-mi pace, siguranță și bucurie.

Așa scrie Arabella McIntyre-Brown în prefața cărții Din Liverpool în Carpați – Cum mi-am găsit fericirea în inima Transilvaniei, o carte de memorii, care vă va face să (re)descoperiți un colț de Românie și vă va da un dor de ducă în propria țară.

Cărți cu dor de ducă #32 – O Românie pe care nu o cunoaștem

La origine, România, te iubesc! a fost o binecunoscută serie de reportaje, anchete și investigații de televiziune. Însă, după cum explică Cristian Leonte în Cuvântul-înainte al cărții, în 2018 doamna Lidia Bodea, directorul general al Editurii Humanitas, le-a scris jurnaliștilor un mesaj surpriză: Mesajul pe care vi-l scriu acum e provocat tocmai de această admirație pentru ceea ce faceți împreună cu colegii dumneavoastră, și mai ales de „obsesia” mea că lucrurile cu adevărat importante trebuie să existe și în formă de carte.

Volumul România, te iubesc!, apărut la editura Humanitas, ne poartă din Sighetu Marmației până la Giurgiu, din munți și până la Dunăre, în păduri, în sate sau orașe și chiar dincolo de granițele țării, acolo unde trăiește cealaltă parte a României, pentru a ne prezenta și a ne atrage atenția, nu de puține ori în moduri dramatice, asupra a ce se întâmplă cu oamenii și locurile, cu natura, cu resursele României, fără ca noi să bănuim măcar – vom descoperi atât comorile României, cât și modurile în care le pierdem sau le ignorăm.

Cărți cu dor de ducă #33 – „Vine vacanța cu trenul din Franța!”

Asta începeau elevii să intoneze în ultima săptămână de școală, cel puțin cei din generațiile născute până în anul 2000. Vacanța o fi venit ea din Franța, dar erau norocoși cei care și-o puteau petrece oriunde altundeva decât în București (sau oricare le-ar fi fost orașul/localitatea natal/ă), chit că era măcar „la țară la bunici”, ce să mai vorbim de străinătate.

Lucrurile s-au schimbat semnificativ de atunci, dar năravul multora nu, așa că vă invit să descoperiți ce însemnau vacanțele în România la mijlocul anilor ’80, în plină raționalizare, așa cum le-a trăit Adina Popescu, autoarea volumului Vine vacanța cu trenul din Franța.


Cărți cu dor de ducă este o serie de recomandări pentru vacanță, care vă invită la călătorie – cu gândul sau la pas, în munți, deșerturi, păduri sau țări îndepărtate, în timp – în amintire sau în istorie – și chiar în spațiul cosmic.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: