Cărți cu dor de ducă #31 – Din Liverpool în Carpați


N-aveam de lucru, n-aveam bani. Urma să-mi pierd casa, afacerea, totul. Așa că, deși trecusem de 50 de ani, nu eram deloc în formă, nu stăteam prea bine cu banii și eram singură, m-am mutat în Transilvania ca să-mi revin și ca să o iau de la capăt.

Aceasta este povestea modului în care am reușit să evit un dezastru – și a prețului plătit, precum și povestea felului în care Transilvania m-a readus la viață, oferindu-mi pace, siguranță și bucurie.

Așa scrie Arabella McIntyre-Brown în prefața cărții Din Liverpool în Carpați – Cum mi-am găsit fericirea în inima Transilvaniei, o carte de memorii, care vă va face să (re)descoperiți un colț de Românie și vă va da un dor de ducă în propria țară.

Această englezoaică iubitoare de animale și de singurătate s-a mutat în 2010 în România, în satul Măgura din județul Brașov (aproape de Bran), după o serie de decese în familie, în urma cărora i-a fost greu să-și reia viața de editoare și scriitoare în Anglia.

Ea povestește cu multe detalii și, deseori, cu umor cum a ajuns să ia această decizie după o excursie ghidată în Transilvania, cum a ajuns să cumpere casa din Măgura și să o facă locuibilă și ce înseamnă să trăiești într-un sat de munte din România în fiecare anotimp.

Iată câteva mostre:

…când oamenii te întreabă cum ajungi în Transilvania, am sentimentul că se așteaptă la detalii gen un zbor pe coada măturii, un covor magic sau, eventual, ceva ciuperci halucinogene.

În România pare să existe o regulă nescrisă, care spune că treptele trebuie musai să fie de înălțimi diferite – și cu cât mai mare e diferența de la o treaptă la alta, cu atât mai bine, ca să prindă în capcană scriitorii străini cu capul în nori!

Descrierile naturii și ale schimbărilor bruște ale vremii sunt foarte vii și te fac să vrei să-ți pregătești și tu rucsacul și să o iei din loc imediat.

După 30 de ani de trăit la oraș, m-am întors, în cele din urmă, acolo unde a început totul: printre dealuri de piatră albă, în mijlocul vegetației luxuriante, unde cerul e albastru și întins, iar liniștea – profundă. Pentru mine, acest sătuc din îndepărtata Transilvanie este atât un leagăn, cât și un teren de joacă – un refugiu și sursă de energie.

Simt o legătură profundă cu Transilvania și nu-mi doresc să mai plec vreodată de-aici. Viața mea e în Transilvania; nu mai am niciun fel de posesiuni în Marea Britanie, cu excepția legăturilor sentimentale, a prietenilor, a rudelor și a amintirilor – pe care le prețuiesc. Dar această viață în Munții Carpați este simplă, în vremea ce lumea se învârte nebunește în jur. Aici mi-am găsit pacea.

Dacă vreți să gustați și voi o doză din această pace a vieții la munte, luați-vă în bagaj în această vacanță (sau măcar până pe banca din parc) volumul Din Liverpool în Carpați!


Cărți cu dor de ducă este o serie de recomandări pentru vacanță, care vă invită la călătorie – cu gândul sau la pas, în munți, deșerturi, păduri sau țări îndepărtate, în timp – în amintire sau în istorie – și chiar în spațiul cosmic.

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării, am fost voluntar la RVE Bucureşti din 2006 și am fost redactor angajat între anii 2016-2020. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis, Philip Yancey și Ruth Chou Simons; mă pasionează literatura pentru copii, romanele istorice, cărțile despre cărți și legătura dintre artă și credință, Japonia și modul în care frumusețea ne apropie de Dumnezeu. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

Un gând despre „Cărți cu dor de ducă #31 – Din Liverpool în Carpați”

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: