Enciclopedia Crăciunului – Oratoriul „Mesia”


Acum patru ani am împrumutat de la bibliotecă Enciclopedia Crăciunului de Gerry Bowler, din dorința de a învăța despre istoria obiceiurilor acestei Sărbători, atât din propria curiozitate, cât și pentru a-i explica copilului meu ce semnificație au acestea. În săptămânile care urmează, vă voi împărtăși și vouă ce am aflat, de la motivul pentru care sărbătorim Crăciunul pe 25 decembrie până la istoria pomului de Crăciun și a câtorva dintre ornamentele cu care îl împodobim.


Oratoriul Mesia a fost compus de Georg Friedrich Händel în 1740 și descrie nașterea, moartea și învierea lui Isus. Deși numai o parte a sa amintește de Naștere și a fost inițial o piesă destinată sărbătorii de Paște, astăzi este interpretat cel mai des în perioada Crăciunului.

Muzica a fost compusă de Händel în numai douăzeci și patru de zile, fără a fi avut o comandă în acest sens. Compozitorul susținea că a fost inspirat pentru a o compune: „Cred că am văzut Raiul înaintea ochilor mei, și pe bunul Dumnezeu Însuși.”

Vă invităm să ascultați pasajul care se referă la Nașterea Domnului – For Unto Us a Child Is Born, care redă un verset din cartea profetului Isaia 9:6: Căci un Copil ni S-a născut, un Fiu ni s-a dat şi domnia va fi pe umărul Lui; Îl vor numi: Minunat, Sfetnic, Dumnezeu tare, Părintele veşniciilor, Domn al păcii.


Care este colindul vostru preferat sau bucata muzicală pe care vă place să o ascultați de Crăciun?

Aici găsiți playlist-ul meu de Crăciun creat anul trecut, când aceste cântece mi-au adus o mare alinare într-o perioadă grea, când biserica a fost închisă luni de zile, inclusiv de Crăciun.

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării, am fost voluntar la RVE Bucureşti din 2006 și am fost redactor angajat între anii 2016-2020. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis, Philip Yancey și Ruth Chou Simons; mă pasionează literatura pentru copii, romanele istorice, cărțile despre cărți și legătura dintre artă și credință, Japonia și modul în care frumusețea ne apropie de Dumnezeu. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: