Enciclopedia Crăciunului – Acadelele


Acum patru ani am împrumutat de la bibliotecă Enciclopedia Crăciunului de Gerry Bowler, din dorința de a învăța despre istoria obiceiurilor acestei Sărbători, atât din propria curiozitate, cât și pentru a-i explica copilului meu ce semnificație au acestea. În săptămânile care urmează, vă voi împărtăși și vouă ce am aflat, de la motivul pentru care sărbătorim Crăciunul pe 25 decembrie până la istoria pomului de Crăciun și a câtorva dintre ornamentele cu care îl împodobim.


Cu siguranță ați văzut prin magazine sau prin vreun târg de Crăciun acadele-baston și poate v-ați întrebat de ce se găsesc aproape numai de Crăciun?

Acadeaua-baston, un fel de bomboană în formă de baston dungat în alb și roșu, este asociată cu Crăciunul de peste trei secole. Conform legendei, inventatorul ei ar fi fost capelmaistrul catedralei din Köln în anii 1670. Deranjat de gălăgia copiilor care admirau ieslea miniaturală din biserică, el a comandat bomboane în forma toiagului de păstor și le-a dăruit copiilor, pentru a-i face să păstreze liniștea. Datorită formei lor, în scurt timp acestea au început să fie agățate în pomii de Crăciun din casele germane, unde dulciurile erau ornamente obișnuite.

Instalație cu lumini LED – Sinsay

Care sunt dulciurile de Crăciun care vă plac cel mai mult? Aceste acadele? Turta dulce? Bomboanele de ciocolată? Batoanele de marțipan? Panettone? Cozonacul?

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării, am fost voluntar la RVE Bucureşti din 2006 și am fost redactor angajat între anii 2016-2020. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis, Philip Yancey și Ruth Chou Simons; mă pasionează literatura pentru copii, romanele istorice, cărțile despre cărți și legătura dintre artă și credință, Japonia și modul în care frumusețea ne apropie de Dumnezeu. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: