Acum patru ani am împrumutat de la bibliotecă Enciclopedia Crăciunului de Gerry Bowler, din dorința de a învăța despre istoria obiceiurilor acestei Sărbători, atât din propria curiozitate, cât și pentru a-i explica copilului meu ce semnificație au acestea. În săptămânile care urmează, vă voi împărtăși și vouă ce am aflat, de la motivul pentru care sărbătorim Crăciunul pe 25 decembrie până la istoria pomului de Crăciun și a câtorva dintre ornamentele cu care îl împodobim.
Calendarul lui Filocalus este cea mai veche atestare documentară a celebrării Nașterii lui Isus pe 25 decembrie. Numit și Cronografia din 354 sau Calendarul lui Furius Dionysius Filocalus, acesta este un set de cronologii din surse creștine și laice. O listă a consulilor romani include mențiunea „Hristos s-a născut în timpul consulatului lui C. Caesar Augustus și L. Aemilianus Paulus pe 25 decembrie, vineri, a cincisprezecea zi a lunii noi”. Deși pare a fi fost redactat în anul 354, se crede că se referă la practici uzuale încă din 336.
Mai încolo în aceeași Enciclopedie aflăm că principalul motiv pentru această datare a fost o serie de calcule de tip simbolic. Teologii credeau că Pământul a fost zămislit pe 25 martie (începutul primăverii) și că era nimerit ca Buna Vestire să fie sărbătorită în aceeași zi; nouă luni de sarcină plasau Nașterea lui Isus pe 25 decembrie. Alți teologi remarcau că Isus Mesia era Soarele Dreptății și, prin urmare, data nașterii Sale trebuia să coincidă în mod logic cu renașterea Soarelui – solstițiul de iarnă, adică 25 decembrie, conform calendarului aflat în uz la vremea respectivă.
Deci, dacă v-ați întrebat vreodată de ce sărbătorim Crăciunului – Nașterea Domnului Isus Hristos – pe 25 decembrie, iată un răspuns.
Voi ce tradiții de familie legate de această sărbătoare aveți? Pregătiți ceva anume pentru perioada de Advent/ Ajunul Crăciunului/ Ziua de Crăciun? Citiți ceva anume?
Noi în 2014 ne-am făcut propriul calendar de Advent de la zero, cu buzunare din hârtie și numere din pipe-cleaners sclipicioase, în care am pus bilețele cu versete și diverse idei de discuție sau de activități. Tot atunci a fost pentru prima oară când am citit o carte de Advent, Misterul de Crăciun de Jostein Gaarder. De atunci, am păstrat tradiția de a avea un soi de calendar de Advent (l-am refolosit pe cel din 2014 încă vreo doi ani, am avut și cu ciocolată, apoi în 2018 am luat cartea lui Ann Voskamp, The Wonder of the Greatest Gift, pe care am refolosit-o în fiecare an de-atunci) și de a citi un devoțional de Advent.
În plus, decorăm casa și bradul pe 30 noiembrie sau mai devreme (în funcție de cum pică data respectivă) și scoatem de la păstrare toate cărțile de Crăciun pentru Mihai. De Ajun și/sau în dimineața de Crăciun mergem la biserică, iar masa de Crăciun o petrecem cu familia lărgită.
De asemenea, anul trecut am inaugurat tradiția Petrecerii cu ciocolată caldă din seara de dinainte de Advent, pe care ne dorim să o reluăm și anul acesta (The Night Before Advent Hot Chocolate Party – inspirați de Ann Voskamp).
PS: Vezi și articolul Advent pentru toți, pentru recomandări de lectură.