Advent în Narnia #2 – Felinarul


Lumina luminează în întuneric, şi întunericul n-a biruit-o.

Ioan 1:5

Ne așteptăm să vedem brazi, zăpadă și luminițe în perioada de Advent: afară, în magazine și pe felicitările de Crăciun. Lucy Pevensie, însă, este surprinsă să vadă o lumină care strălucește printre copacii înzăpeziți, când intră în șifonier. Este atât de curioasă cu privire la acea lumină, încât petrece zece minute mergând până la ea.

Un felinar într-o pădure este o imagine familiară dacă ai citit cărțile despre Narnia, dar intenția este ca ea să fie o imagine surprinzătoare. Lewis nu o explică în acest roman, dar într-unul de mai târziu, în Nepotul magicianului, aflăm că acesta a crescut dintr-un felinar de pe pământ, care a fost folosit ca armă de Vrăjitoarea Albă, iar apoi a fost transformat în această lumină singuratică, dar strălucitoare de către Aslan. Domnul Tumnus îi spune lui Lucy că acesta este granița dintre Narnia și „pădurile sălbatice de la vest”. În ultimul capitol, copii dau peste acest felinar și nu îl recunosc, dar observă cât de vechi este și că este năpădit de copacii străvechi din jurul său.

Acest felinar este viu. Nimeni nu îl aprinde, nimeni nu-l stinge, și arde fără combustibil. Iarna Vrăjitoarei Albe nu l-a stins. Reprezintă o graniță, dar și o promisiune că Aslan poate înnoi și da viață unor lucruri stricate. Este un far în fața vrăjii negre și reci care stăpânește tărâmul.

O coroniță de Advent și luminile de Crăciun strălucesc cu aceeași lumină. Isus este Lumina Lumii, strălucind în întunericul disperării, al păcatului și al morții. O lumină care, ca felinarul, era acolo de la început cu Dumnezeu. O Lumină care S-a frânt și a fost înnoită la Înviere. O Lumină care strălucește în întuneric pentru toate popoarele. O Lumină care ne cheamă să fim curioși și să venim să vedem.

(După Advent in Narnia – Reflections for the Seasons de Heidi Haverkamp)

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: