Refracții #5 – Frumusețea, un sacrificiu mai mare


Ideograma pentru „justificare” (righteousness) – 義 (gi) – este compusă din ideogramele pentru „oaie” de jertfă 羊 (hitsuji) deasupra celei pentru „sine”. 我 (ga) înseamnă să porți tu însuți sacrificiile. Dar ideograma pentru frumusețe – 美 しさ(ustukushi-sa) – este formată din oaia de jertfă deasupra ideogramei pentru „mare” 大 (Ō), ceea ce eu înțeleg să însemne „oaie mai mare”. Implică sensul de sacrificiu mai mare, un sacrificiu care nu poate fi pus într-o cutiuță prin ritualuri sau sine. Acest sacrificiu mai mare s-ar putea să ceară sacrificiul propriei vieți pentru a salva viețile altora. Acest sacrificiu nu este aplicat forțat prin reguli, nici nu este hotărât mai dinainte, ci își are originea într-un sacrificiu benevol, din proprie inițiativă. Asta înseamnă frumos.

Dr. Tomonobu Imamichi, profesor de estetică la Universitatea din Tokyo


Refracții este o serie de citate din cartea Refractions de Makoto Fujimura, o invitație la călătorie în lumea credinței, artei și culturii.

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării, am fost voluntar la RVE Bucureşti din 2006 și am fost redactor angajat între anii 2016-2020. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis, Philip Yancey și Ruth Chou Simons; mă pasionează literatura pentru copii, romanele istorice, cărțile despre cărți și legătura dintre artă și credință, Japonia și modul în care frumusețea ne apropie de Dumnezeu. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: