A sosit în sfârșit și ziua mult așteptată a primei vizite la Bookfest 2022, la care am participat cu toată familia (inclusiv părinții mei), fiind cu toții liberi cu ocazia Zilei Copilului. Ce am văzut, care au fost impresiile reîntoarcerii la un târg de carte și ce am cumpărat aflați din cele ce urmează!
Bineînțeles că am profitat de ocazie pentru a mă îmbrăca în kimono, dar am fost cam dezamăgită de standul Japoniei (minimalist până la neinteresant), pe care l-am și găsit de altfel târziu, după ce l-am căutat pe planul online. Mă așteptam la mai multe elemente din cultura japoneză înglobate în decor, dar am avut senzația că eu eram cea mai „japoneză” din tot târgul :)). Fiind prima zi de târg, nu erau nici prea multe evenimente „japoneze” în program sau în orice caz, nu în intervalul (11-15) în care am fost noi acolo. Am văzut apoi în social media poze cu câteva dintre cele care au fost poate și în timp ce eram noi acolo, dar pur și simplu nu ne-am concentrat asupra evenimentelor, ci asupra cărților.
Primul stand la care ne-am oprit a fost cel al Editurii Corint, care aveau 50% reducere la tot, așa că am profitat și am luat din ce aveam pe listă Șase cocori stacojii de Elizabeth Lim cu 34 lei și Zglobiuț de Cristina Grecu și Marina Plantus cu 25 lei.
Următorul stand care ne interesa a fost cel al Grupului Editorial Art, unde am avut parte de surpriza unor apariții noi de care nu aveam de unde să aflu online, așa că, după cum preziceam, socoteala din târg nu s-a potrivit cu cea de-acasă, am renunțat la niște titluri de pe listă în favoarea a două dintre ele. Era foarte aglomerat și am stat destul de mult la o coadă foarte lungă, dar, pentru prima dată am avut și eu ocazia să iau cărucior de cărți cu Apolodor (pentru că am cumulat 10 cărți împreună cu mama mea)! Am primit cadou și agenda cu „Drepturile cititorului” (care altfel costă 20 lei).
În afară de Căpitanul Rosalie de Timothée de Fombelle, cu ilustrații de Isabelle Arsenault (pe care am înhățat-o imediat datorită autorului și pe care am și citit-o deja, e minunată!) și de traducerea unei cărți foarte dragi mie în adolescență, pe care o aveam deja în engleză, Academia prințeselor de Shannon Hale, 29 lei (care am aflat cu această ocazie că este doar primul volum dintr-o trilogie!), în rest ne-am ținut de listă și n-am mai luat decât Trecere pentru pitoni de Carmen Tiderle (foarte amuzantă, am citit-o și pe asta deja!), Vacanța lui Nor de Ileana și Maria Surducan (Mi-a plăcut foarte mult! Și Mihai a citit-o deja în mașină în drum spre casă și acasă înainte de culcare), El Surdo de Cece Bell și Din copilărie de Roald Dahl (29 lei). Cred că toate au avut reducere 25% față de prețul de catalog, dar nu la toate m-am uitat, de aceea am scris doar de la ce mi-am amintit.
Din cauza aglomerației nu am reușit să mă uit în tihnă la toate noutățile și la ce mai aveau pe lângă cărți la stand, așa că sper că mâine să pot să mă uit în liniște.
La Cartea Copiilor nu era nimeni, dar aveau reduceri substanțiale, am cumpărat Supă de șoricel de Arnold Lobel cu 25 lei (pe care am citit-o și eu, și Mihai deja, e foarte drăguță!), Chirri și Chiriri de Kaia Doi (pe care noi o aveam în engleză) cu 20 lei și o traistă frumoasă tot cu 20 lei, deci merită să le faceți o vizită!
În apropiere era și Editura Humanitas de unde am luat în sfârșit Unde este Anne Frank de Ari Folman și Lena Guberman (cred că a fost 36 lei), despre care de-abia aștept să vă scriu în comparație cu filmul după ce o citesc.
De la Editura Katartis am luat noua apariție Geografie cu Ratonul Pălărie – Geografia României în versuri de Laura Dina, cu ilustrații SUPERBE de Daniela Olaru chiar cu autografe de la ambele, 60 lei (cea mai scumpă carte din tot ce am luat). Mihai a citit-o la masă, iar eu acasă și ne-a plăcut mult!
Am luat apoi o pauză de masă, după care am căutat standul Institutului francez în speranța că vom găsi acolo cartea lui Akira Mizubayashi, O limbă venită de departe (50 lei) și așa a fost. Ne-am întâlnit și cu doamna bibliotecară de la mediatecă și am admirat cărțile în franceză aduse de Librăria Kyralina (iar Mihai s-a pozat cu Le Loup).
În final am căutat „arca lui Zoe”, standul Editurii Frontiera care are reduceri ca niciodată, de 25% la tot și promoții de 2+1 gratis la anumite titluri. Eu am profitat să-mi cumpăr Haiku siberian de Jurga Vile și Lina Itagaki cu 44,25 lei.
Din cauza disconfortului termic și a aglomerației nu am avut stare să fac mai multe poze, dar mâine revin cu forțe proaspete alături de Irina Enache și am în plan să mă uit în tihnă la unele standuri la care nici nu am ajuns astăzi deloc (cum ar fi Nemira) și să mai „vânez” ultimele două cărți de pe listă pe care mi le mai permit, Stația Tokyo de Radu Șerban și Strania bibliotecă de Haruki Murakami.
Am observat o selecție mai mică de expozanți la această ediție, comparativ cu anii de dinaintea pandemiei, dar m-am bucurat să văd o primă zi de târg atât de animată, pentru că de obicei în prima zi prezența era foarte scăzută. Datorită zilei libere a venit mult mai multă lume decât era în mod normal în prima zi și m-am bucurat să văd mulți adolescenți și copii (mai ales la Art, noi eram cei mai în vârstă de la coadă în acel moment, cred :)) ).
Sper că v-am făcut poftă să faceți și voi o vizită la Bookfest și ne reauzim zilele astea cu un nou articol de impresii despre vizita noastră de mâine!
PS: Ne auzim și prin telefon în direct la Crossone Radio între 17-18 mâine, dacă vreți să auziți vești de la fața locului!