Cristos și cultura de Richard Niebuhr este considerată o lucrare clasică despre relația dintre creștinism și cultură. Iar traducerea acestui volum în limba română, în 2021, a fost numită o „apariție-eveniment”. Așadar, ne-am îndreptat și noi atenția către această carte demnă de studiat.
În viziunea lui Niebuhr, se disting cinci tipuri de răspuns, dintre care trei sunt strâns înrudite unele cu altele, făcând parte din tipul intermediar în care Cristos și cultura sunt și separați, și confirmați. Primul tip de răspuns este „Cristos contra culturii”. Al doilea tip de răspuns este „Cristosul culturii”.
Nu putem împărți răspunsul dat relației dintre Cristos și cultură doar în două. Există un spectru între cele două poziții extreme, și diferite nuanțe pe această scară, pe care Richard Niebuhr le definește astfel: sintetism, dualism și conversionism.
Dacă sinteza lui Richard Niebuhr poate părea oarecum tehnică și aridă, am dorit să integrăm în prezentarea acestei teme ideile unui autor foarte drag nouă, pe care l-am descoperit pe larg în episodul șapte al sezonului nostru aniversar 10 ANI de CARTEA E O VIAȚĂ, când am vorbit despre artă și credință. Este vorba despre Makoto Fujimura și cartea sa, Culture Care – Reconnecting with Beauty for Our Common Life, o perspectivă care se încadrează la categoria „Cristosul care transformă cultura”.