Cărți cu dor de ducă #29 – De-a v-ați ascunselea în Antarctica


Când afară e caniculă, nimic nu pare mai nimerit decât o evadare – măcar literară, dacă nu altfel – într-un loc mai răcoros. Și nicăieri nu e mai răcoare decât în Antarctica, așa că astăzi vă propun un roman palpitant, perfect de citit mai ales dacă sunteți blocați într-un oraș încins de căldură, în care parte din acțiune este plasată pe acest continent din sudul extrem (altă parte e plasată în ploiosul Seattle, deci tot e bine).

Unde ai dispărut, Bernadette? de Maria Semple a fost pentru mine o surpriză foarte plăcută, despre care am mai scris aici. Așa cum spuneam, este un roman foarte palpitant, inteligent construit astfel încât să nu-ți dai seama până la sfârșit de adevăr și fără scene explicite de sex (ceea ce e foarte rar! – doar o dată un personaj pomenește de așa ceva, dar fără a da detalii).

Romanul este scris din perspectiva lui Bee, fiica adolescentă a lui Bernadette, printr-un colaj de documente din care aceasta încearcă să decripteze comportamentul mamei sale dinainte de dispariția acesteia, motivul pentru care a făcut-o și destinația – pentru că ea este convinsă că mama ei trăiește.

Bernadette este o fostă arhitectă de succes care, la un moment dat, a avut parte de un mare eșec profesional și de atunci și-a îngropat acea parte din viață și s-a dedicat exclusiv creșterii fiicei sale născute cu o boală congenitală de inimă. Foarte anti-socială și izolată într-o căsoaie veche ce stă să cadă pe cei trei membri ai familiei, cu un soț workaholic mare inventator la Microsoft, Bernadette încearcă să gestioneze fără prea mare succes relațiile cu vecinii și celelalte mame de la școală, în același moment în care fiica ei dorește să primească ca premiu pentru situația școlară excepțională o croazieră în Antarctica.

După câteva scene de un umor la limita absurdului și câteva dezastre în lanț, Bernadette dispare, iar fiica și soțul sunt puși în fața unor întrebări și alegeri dificile. Este Bernadette doar speriată că își va pierde în curând fiica la internat și de o excursie în care va fi silită să interacționeze cu oameni într-un spațiu restrâns? Sau nu și-a revenit niciodată după șocul eșecului din trecut? Este Bernadette, de fapt, bolnavă? Bipolară? Dependentă de medicamente?

Autoarea împletește foarte bine în acest roman situațiile comice cu povestea tristă a lui Bernadette, păstrând suspansul până la ultimele pagini, surprinzând astfel modul în care niște dovezi sau comportamente pot fi interpretate diferit de oameni diferiți.

O călătorie a (re)descoperirii de sine și a (re)găsirii familiei tocmai pe continentul înghețat, care vă va ține cu sufletul la gură până la sfârșit!


Cărți cu dor de ducă este o serie de recomandări pentru vacanță, care vă invită la călătorie – cu gândul sau la pas, în munți, deșerturi, păduri sau țări îndepărtate, în timp – în amintire sau în istorie – și chiar în spațiul cosmic.

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării, am fost voluntar la RVE Bucureşti din 2006 și am fost redactor angajat între anii 2016-2020. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis, Philip Yancey și Ruth Chou Simons; mă pasionează literatura pentru copii, romanele istorice, cărțile despre cărți și legătura dintre artă și credință, Japonia și modul în care frumusețea ne apropie de Dumnezeu. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: