Cărți cu dor de ducă #22 – Viața în miniatură


Așa cum vă promiteam, vă invit astăzi să descoperiți lumea prin ochii unor personaje miniaturale, „prumutătorii” inventați de Mary Norton în seria The Borrowers și să aflați de ce cred că această serie este tocmai bună pentru vacanță.

În limba română au apărut momentan patru volume din cele cinci ale seriei, traduse Omuleții de sub casă, Omuleții sub cerul liber, Omuleții pe apă și Omuleții în aer.

Așa cum scriam și aici, prumutătorii sunt niște omuleți minusculi care trăiesc ascunși în casele oamenilor și „împrumută” de la aceștia tot ce au nevoie pentru a trăi, de obicei obiecte cărora nu li se simte lipsa și cărora le dau o nouă utilitate – ace, degetare, cuburi de zahăr, sugative, fire de ață, tot felul de resturi și de lucruri pe care le „pierd” de obicei oamenii prin casă. Totul merge bine însă atâta timp cât aceștia nu sunt văzuți de către „fițele umane”, căci dacă sunt descoperiți, trebuie să se mute.

Așadar, în primul volum al seriei facem cunoștință cu o astfel de familie de prumutători din care fac parte Homily, Pod și fiica lor, Arrietty, pe care îi vom urmări de-a lungul seriei în nenumărate peripeții în căutarea unei noi case, căci, așa cum sugerează titlurile volumelor, sunt văzuți și trebuie să-și schimbe locul de câteva ori.

Frumusețea acestor volume constă în perspectiva aceasta miniaturală, în ingeniozitatea cu care prumutătorii refolosesc obiectele oamenilor, în capacitatea lor din ce în ce mai mare de a se adapta la medii diferite de trai și în dârzenia cu care înfruntă viața, ori de câte ori sunt forțați să o ia din nou din loc și să o ia de la capăt.

Seria se citește pe nerăsuflate și trebuie citită integral, părerea mea, cel puțin până la volumul patru inclusiv (am citit păreri cum că volumul 5 n-ar mai merita, dar eu tot vreau să-l citesc), pentru că nu veți fi mulțumiți cu finalul niciunuia, veți vrea să aflați ce s-a întâmplat cu familia lui Arrietty, și-au găsit în sfârșit casa permanentă și sigură?

De la subsolul unei case, trecând prin traiul nomad în natură, pe uscat și pe apă, și până la viața într-un orășel miniatural și zborul cu balonul cu gaz, aceste cărți vă vor îmbia la călătorie și visare și vă vor ține în suspans până la ultima pagină.

Și să nu vă feriți să nu fiți „văzuți” citind cărți pentru copii. Pentru că, așa cum am explicat aici, avem nevoie de mai multă astfel de literatură în viața noastră.Cărți cu dor de ducă este o serie de recomandări pentru vacanță, care vă invită la călătorie – cu gândul sau la pas, în munți, deșerturi, păduri sau țări îndepărtate, în timp – în amintire sau în istorie – și chiar în spațiul cosmic.

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării, am fost voluntar la RVE Bucureşti din 2006 și am fost redactor angajat între anii 2016-2020. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis, Philip Yancey și Ruth Chou Simons; mă pasionează literatura pentru copii, romanele istorice, cărțile despre cărți și legătura dintre artă și credință, Japonia și modul în care frumusețea ne apropie de Dumnezeu. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

Un gând despre „Cărți cu dor de ducă #22 – Viața în miniatură”

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: