Oameni ai cărții #5 – Cărțile îți pot influența propria poveste


Poveștile sunt lumină. Lumina e prețioasă într-o lume atât de întunecată. Începe cu începutul. Spune… o poveste. Fă puțină lumină.

Kate DiCamillo, Povestea lui Despereaux

O carte extraordinară te găsește în fluxul narativ al propriei tale vieți, arătându-ți pe căi pline de imagini vii ce înseamnă mai exact să fii rău sau bun, curajos sau laș, fiecare dintre aceste alegeri influențând sfârșitul fericit (sau tragic) al poveștilor din care fac parte.


4 cărți pe care le recomand – Carolina Pîrvu

  1. Război și pace de Lev Tolstoi

Acest roman constituie o îmbinare armonioasă între ce înseamnă iubirea, impactul căsătoriei, identificarea ca și tânăr(ă) în societate, dar și gravitatea și implicațiile războiului, ilustrat într-o manieră brutală. Autorii ruși au ceva aparte, după părerea mea, operele lor sunt foarte complexe și bine realizate, în cel mai mic detaliu. Cartea prezintă înalta societate, împânzită de oameni sofisticați al căror unic scop îl reprezintă păstrarea aparențelor. Pe parcursul romanului, personajele se maturizează, se confruntă cu provocarea căsătoriei, cu viața adevărată plină de responsabilități, însă nu lipsită de romantism, iar mai apoi cu realitatea războiului și a morții. Dacă viața poate fi rezumată în simple cuvinte, atunci cred că acest roman reușește cu măiestrie să arate fără echivoc ce este viața!

  1. Omul care aduce ploaia de John Grisham

Această carte prezintă lumea justiției, prin intermediul unui tânăr student la Facultatea de Drept, care este pus în fața primelor sale două cazuri juridice, pe care trebuie să le rezolve. Postul său este însă pus în primejdie, astfel că acesta ajunge să fie un avocat de cea mai joasă speță, căutându-și clienți la locul accidentelor. Într-un spital întâlnește o fată de care se îndrăgostește și va face tot posibilul pentru a-i câștiga cazul. Timpul trece și lucrurile ajung iarăși în favoarea sa, acum, cu experiența dobândită se asociază cu un alt avocat pentru a câștiga cazul neterminat din facultate. Cartea impresionează prin complexitatea psihologică a acesteia, fiind o capodoperă a renumitului autor.

  1. A de la arsenic. Otrăvurile Agathei Christie de Katryn Harkup

O recomand tuturor celor care se simt atrași de două lucruri, pe care personal le consider esențiale pentru a putea parcurge această carte: crimele elucidate și anatomia umană. Această carte polițistă nu este una macabră, așa cum pare din titlu, ci este o analiză a mai multor cărți scrise de Agatha Christie în care unul sau mai multe personaje sunt otrăvite. Se analizează tipurile de otravă, în contextul cărților respective (cărora li se oferă un rezumat amplu) și nu numai, precum și efectele pe care acestea îl au la nivelul organismului uman. Este o carte interesantă, care nu se aseamănă cu nimic din ceea ce am mai citit până acum, dar cred că tocmai acest lucru mă fascinează. Dacă lecturi precum Zece negrii mititei te-au atras, cred că ești candidatul perfect pentru o astfel de carte.

  1. Mândrie și prejudecată de Jane Austen

Această carte este considerată a fi în top 10 cele mai bune cărți din lume și este genul de carte pe care trebuie să o citești la un moment dat în viață. Aceasta prezintă o familie, familia Bennet care are cinci fiice și niciun moștenitor. Toate sforțările lor se canalizează în direcția căsătoriei, pentru a le putea oferi fetelor un statut. Citind această carte vei înțelege ce este dragostea, cât de diferită este în funcție de cel care o experimentează și totuși așa de asemănătoare. Destinul fetelor este foarte diferit, deși provin din aceeași familie; cartea este totodată un ghid pentru orice fată care vrea să dezvolte trăsături frumoase, alese de caracter.


Oameni ai cărții este o serie de citate și liste de lectură din și inspirate de cartea Book Girl de Sarah Clarkson.

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării, am fost voluntar la RVE Bucureşti din 2006 și am fost redactor angajat între anii 2016-2020. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis, Philip Yancey și Ruth Chou Simons; mă pasionează literatura pentru copii, romanele istorice, cărțile despre cărți și legătura dintre artă și credință, Japonia și modul în care frumusețea ne apropie de Dumnezeu. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: