Noi apariții editoriale (2)


sens casnicieSensul căsniciei. Cum să faci față aspectelor complexe ale relației conjugale cu înțelepciunea lui Dumnezeu. Timothy Keller
Bazată pe mult apreciata serie de predici susţinute de Timothy Keller, unul dintre cei mai bine vânduţi autori creştini contemporani, potrivit ziarului New York Times, cartea de faţă le arată tuturor – creştinilor, scepticilor, cuplurilor căsătorite de mult sau celor pe cale să se logodească – ce ar trebui să însemne căsnicia, în lumina învăţăturilor Bibliei.

Cultura modernă vrea să ne convingă că fiecare om are un suflet pereche; că romantismul este aspectul cel mai important al unei căsnicii de succes; că rolul partenerului de viaţă este să te ajute să îţi atingi potenţialul maxim; că atunci când te căsătoreşti, n-o faci pentru totdeauna, ci pentru <<acum>> şi, în sfârşit, că cea mai bună soluţie pentru problemele irezolvabile ale căsniciei este să divorţezi şi să o iei de la capăt. Însă toate aceste concepţii care se vehiculizează în ziua de azi sunt eronate. Timothi Keller, ajutat de soţia sa, Kathy, cu care este căsătorit de treizeci şi şapte de ani, ne arată că mariajul este o relaţie misterioasă, care este adesea greşit înţelesă. Cartea Sensul căsniciei ne învaţă cum să avem o căsnicie reuşită şi este extrem de preţioasă pentru oricine doreşte să Îl cunoască pe Dumnezeu şi să iubească mai profund în viaţa aceasta.

Bonhoeffer – pastor, martir, profet, spion. Un neprihanit dintre neamuri impotriva celui de-al Treilea Reich. Eric Metaxas
bonhoeffer-metaxas (1)În vremea în care Adolf Hitler și naziștii reușeau să amăgească o națiune, să brutalizeze un continent în încercarea de a-i extermina pe evreii din Europa, o mână de dizidenți și diversioniști au cooperat pentru a distruge din interior regimul celui de-al Treilea Reich. Unul dintre ei a fost Dietrich Bonhoeffer – pastor și autor.
Eric Metaxas surprinde cele două fațete ale vieții lui Bonhoeffer: de teolog și spion – un bărbat prins într-o dilemă sfâșietoare: să se împotriveasca naziștilor și lui Hitler sau să tacă în continuare – oferindu-ne o imagine clară a uneia dintre cele mai întunecate perioade din istorie si o analiza fascinanta a influențelor familiale, culturale și religioase ce au contribuit la formarea unuia dintre cei mai mari teologi contemporani.
Pe baza unor documente indisponibile anterior, inclusiv scrisori personale, notițe detaliate de jurnal și însemnări personale de prima mână, Metaxas dezvaluie povestea de viață incredibila a lui Dietrich Bonhoeffer, un om care nu doar a scris despre costul uceniciei, ci l-a și plătit.

Destine modelate – Cinci femei ale Bibliei în oglinda zilelor noastre. Elisabeth Mittlestadt
De-a lungul vremii, Dumnezeu a modelat, rafinat şi călăuzit viaţa incredibilă a unor femei ca şi noi şi a transformat-o într-o moştenire eternă.

destineDestine modelate este o călătorie prin viaţa a cinci femei din Biblie – Lidia, Rut, Naomi, Rahela şi Lea – care au ştiut ce înseamnă să înduri lipsuri, să te muţi dintr-un loc în altul sau să suferi pierderea unor oameni dragi, dar care au fost gata să-şi asume riscuri şi să se încreadă în Dumnezeu până la capăt. Ele s-au confruntat cu situaţii asemănătoare celor prin care trecem şi noi, iar lecţiile pe care le putem învăţa de la ele sunt la fel de actuale ca acum mii de ani.

Împletind povestea lor de viaţă cu experienţe din propria viaţă cutremurătoare, Elisabeth Mittlestadt ne invită să facem câţiva paşi „în pantofii lor” şi să vedem încotro ne conduce Dumnezeu. Calea nu este întotdeauna uşoară, modelul lor nu este desăvârşit, însă noi putem să privim viaţa lor ca într-o oglindă, ceea ce ne ajută să ne întelegem mai bine propria istorie a vieţii.

Omul etern. G.K. Chesterton

„Omul etern” a văzut prima dată lumina tiparului în 1925. În mare măsură, G. K. Chesterton a scris această carte pentru a combate teoriile susținute de H. G. Wells în lucrarea sa „The Outline of History”, conform cărora omul se trage din animale, iar Isus a fost un simplu om.

tn1_rsz_omul_etern-19-c1Dar „Omul etern” este mai mult decât un volum apologetic. Bazându-se pe o perspectivă istorică mai degrabă decât pe una teologică, G. K. Chesterton încearcă să reconstituie călătoria spirituală a întregii omeniri, cu accent pe civilizația vestică. Autorul formulează astfel răspunsuri complexe și rafinate la principalele obiecții ridicate împotriva creștinismului. Mai mult decât atât, face un inventar savuros al tuturor bizareriilor generate de cei care susțin că Hristos și religia lui au același statut cu al altor mituri și religii. Scriitorul de origine irlandeză C. S. Lewis, renumit pentru romanele sale de ficțiune și scrierile despre literatura medievală, spunea că „Omul etern” ocupă poziția celui mai bun apărător al creștinătății.

Despre Dietrich Bonhoeffer mai puteți citi aiciDespre G. K. Chesterton mai puteți citi aici.

Autor: Irina Enache

Sunt absolventă a Facultăţii de Biotehnologii, din ianuarie 2015 lucrez într-o multinațională şi am fost voluntar la „Radio Vocea Evangheliei“ din 2011 până în 2020. Prima mea colaborare cu RVE a fost reprezentată chiar de primul episod al emisiunii „Cartea e o viaţă“. Pentru mine, emisiunea și blogul sunt modalitățile de a folosi una dintre pasiunile mele, lectura, în folosul altor cititori interesaţi. Autorii care m-au influențat cel mai mult și continuă să mă inspire sunt J.R.R. Tolkien și C.S. Lewis. În 2019 am absolvit un curs de consiliere creștină, lucru care s-a reflectat în genul de cărți pe care le-am citit și care mă pasionează. Am abordat de asemenea un subiect mai puțin discutat în mediul românesc, cel al bolilor psihice, privit dintr-o perspectivă creștină, iar rezultatele studiului meu le puteți găsi pe blogul https://intunericulnuvabirui.wordpress.com/. Mă puteți găsi și pe Goodreads pentru a vedea ce mai citesc: https://www.goodreads.com/user/show/51556502-yeranouhi

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s