Pactul pentru lectură


Asociația Editorilor din România anunță un calendar de dezbateri și evenimente pentru 2023, pentru a schimba situația dramatică în care se află cultura scrisă din România.

În condițiile în care România se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește consumul de carte, AER are în vedere ca în acest an să deruleze un program susținut de dezbateri, dialoguri, conferințe de presă și să lanseze Pactul pentru lectură, la care sunt chemați să adere personalități ale lumii culturale contemporane, decidenți politici și administrativi, scriitori și cititori, așadar toți cei interesați de îmbunătățirea acestei realități dureroase.

Primul eveniment programat va avea loc la Librăria Humanitas Lipscani (str. Lipscani nr. 42, București), pe 15 februarie, dată declarată prin lege Ziua Lecturii, ocazie cu care va fi lansat Pactul pentru lectură. La discuție vor fi invitați, în mod public, să participe politicieni, factori de decizie din ministerele de resort, profesori, specialiști în educație, jurnaliști, reprezentanți ai elevilor și părinților.

Următorul dialog este programat pe 27 martie, iar tema va fi starea literaturii române de o parte și de alta a Prutului, în contextul sărbătoririi Zilei Unirii Basarabiei cu România pe 27 martie, și al eforturilor continue ale editorilor din România și Republica Moldova de a crea o piață comună a cărții de limba română, inclusiv prin intermediul Salonului Internațional de Carte Bookfest Chișinău (programat în acest an în perioada 30 august – 3 septembrie).

A treia întâlnire va avea ca punct de pornire sărbătorirea, la 23 aprilie, a Zilei Cărții și Drepturilor de Autor, și va încerca să aducă în fața publicului problemele specifice ale acestui domeniu, în special pirateria, concurența neloială și plagiatul, care au căpătat în ultimii ani accente dramatice.

Calendarul dezbaterilor AER din acest prim semestru al anului 2023 se încheie în spațiile special amenajate la Salonul Internațional de Carte Bookfest de la București (24-28 mai, Romexpo). Pe agendă sunt discuții despre literatura pentru copii și importanța decisivă a lecturii în dezvoltarea lor; dezbateri despre corelația fatală dintre lipsa educației și sărăcie; prezentarea unui pachet de soluții punctuale, pe termen scurt, și de perspectivă, pentru ca România să revină în rândul țărilor care prețuiesc lectura, educația, performanța culturală.

Edițiile Bookfest din țară vor fi, de asemenea, gazdă pentru dezbateri similare:

  • Bookfest Timișoara, ediția a X-a (30 martie – 2 aprilie 2023): Centrul Regional de Afaceri CRAFT;
  • Bookfest Târgu Mureș, ediția a VIII-a (29 septembrie – 1 octombrie 2023): Teatrul Național din Târgu Mureș (eveniment în curs de confirmare)
  • Bookfest Cluj-Napoca, ediția a X-a (5-8 octombrie 2023): Centrul de Cultură Urbană Casino din Parcul Simion Bărnuțiu;
  • Bookfest Brașov, ediția a VII-a (19-22 octombrie 2023): Aula Universității Transilvania din Brașov.

Sursa: AER

Vă îndemnăm și noi să vă notați în agendă aceste date și să ne alăturăm cât mai mulți acestor inițiative de a răspândi dragostea de carte și cultură!

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: