Cărți cu dor de ducă #37 – O vacanță în bandă desenată


Ce poate fi mai relaxant de citit și ce îți poate da mai mult senzația de vacanță decât o bandă desenată?

Astăzi vă propun o astfel de carte care se inspiră din folclorul și imaginarul fantastic românesc, creând o poveste captivantă și foarte amuzantă despre prietenia improbabilă a trei copii speciali și modul în care își petrec aceștia vacanța de vară.

Vacanța lui Nor de Ileana și Maria Surducan este o bandă desenată pe care a citit-o toată familia (Mihai, 6 ani și jumătate, eu și soțul) și care ne-a delectat pe toți la fel de mult, poate pe noi, adulții, chiar mai mult, pentru că am putut observa din multe detalii ingeniozitatea cu care autoarele au îmbinat multe elemente din culturile diferite care există în România.

Astfel, îl avem pe Nor, un împătimit de jocuri video, care este trimis de părinți, spre marea lui dezamăgire, la bunicii lui de la țară, iar acolo este pus să păzească norii în speranța că va călca pe urmele bunicului său și va deveni solomonar (cel care stăpânește elementele naturii, ploaia, norii, vântul etc).

Acesta o cunoaște în curând pe Skai, paznicul ciulinilor și al scaieților, o fată îndrăzneață cu părul roz, nepoată de fierar țigan, după cum putem deduce din ilustrații.

Cei doi vor da în pădure peste Laci (citit după pronunția ungurească, „Loți”), un băiat care mânuiește cu dibăcie praștia și poate dispărea în mod misterios, cu care vor fi inițial într-o relație de animozitate, dar care, cum se întâmplă deseori între copii, mai ales când nu au prea multe opțiuni de prieteni și de joacă, va deveni un partener esențial în grupul lor. Laci este și el „abandonat” la bunicul poștaș (cu porumbei voiajori) pe perioada verii și pare să fie destul de singur.

Ce urmează este o vacanță de neuitat, cum Nor nici nu și-ar fi putut închipui că ar putea trăi la țară, fără jocuri video. Pentru că la ce te poți aștepta când locuiești aproape de o pădure în care există pitici, dragoni, zâne (cu care nu e bine să ai de-a face) și când te străduiești să păstorești norii și apoi să-ți stăpânești norul personal? La orice, numai la o vacanță plictisitoare nu!

Să adaugăm și faptul că în poveste își fac apariția un foc viu și chiar un zmeu și deja cred că v-am făcut suficient de curioși să citiți această bandă desenată foarte savuroasă, cu replici amuzante foarte bine scrise, care cu siguranță vă va binedispune și vă va face să vă îndrăgostiți de banda desenată și de stilul acestor două surori foarte talentate.

PS: Puteți asculta un interviu foarte interesant cu autoarele aici.

Cărți cu dor de ducă este o serie de recomandări pentru vacanță, care vă invită la călătorie – cu gândul sau la pas, în munți, deșerturi, păduri sau țări îndepărtate, în timp – în amintire sau în istorie – și chiar în spațiul cosmic.

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării, am fost voluntar la RVE Bucureşti din 2006 și am fost redactor angajat între anii 2016-2020. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis, Philip Yancey și Ruth Chou Simons; mă pasionează literatura pentru copii, romanele istorice, cărțile despre cărți și legătura dintre artă și credință, Japonia și modul în care frumusețea ne apropie de Dumnezeu. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: