„Cercetați Scripturile” de Charles Swindoll


Cu toții știm ce înseamnă să ai o dietă neechilibrată sau să consumi prea multe dulciuri sau să sari peste o masă.  Același lucru se aplică și în lucrurile spirituale. Fără o hrană biblică suficientă și regulată, viața noastră lăuntrică începe să sufere consecințele. Când nu reușim să punem timp deoparte pentru a digera hrană spirituală sănătoasă, devenim superficiali și egoiști, mai dificili și mai puțin blânzi. Reacționăm cu nerăbdare, imprudență și mânie. Acestea sunt semne clare ale subnutriției lăuntrice.

Astăzi vă invit să descoperim împreună importanța studierii Bibliei și cum putem să ne pregătim noi înșine hrană spirituală cu ajutorul cărții lui Charles Swindoll, Cercetați Scripturile – cum să găsești hrana de care are nevoie sufletul tău.

Charles Swindoll este un pastor renumit, realizatorul programului de radio Viziune pentru viață, iar din introducerea acestei cărți aflăm că a crescut într-o familie de credincioși, a cunoscut Biblia de mic, dar a ajuns să o studieze temeinic atunci când a urmat Seminarul teologic.

Prima parte a cărții Cercetați Scripturile se numește Găsirea hranei, iar în primul capitol Swindoll face o prezentare generală a Bibliei, rezumând firul narativ principal și împărțind Scriptura pe genuri.

Biblia este pusă laolaltă într-un mod foarte asemănător cu un ziar. Gândește-te la felul în care se prezintă un ziar. Toate știrile noi sunt așezate într-o secțiune, articolele despre sport alcătuiesc altă secțiune, cele de afaceri sau de viață mondenă au o secțiune separată, iar anunțurile se găsesc în alta.

Într-un mod similar, Biblia începe, în Vechiul Testament, cu cărți de istorie antică – de la Geneza la Estera. După această secțiune sunt grupate cărțile poetice, de la Iov la Cântarea Cântărilor. În ultima parte a Vechiului Testament ajungem la cărțile profetice, de la Isaia la Maleahi. Aceste trei secțiuni majore, care reprezintă trei tipuri de literatură, alcătuiesc cele treizeci și nouă de cărți ale Vechiului Testament.

Noul Testament este alcătuit într-un mod asemănător. Evangheliile sunt cărțile Matei, Marcu, Luca și Ioan, și ne transmit Vestea Bună care cuprinde viața, moartea și învierea lui Isus Hristos. Faptele apostolilor este o carte istorică, aceasta acoperind perioada de început a Bisericii. Apoi urmează Epistolele (scrisorile), împărțite de obicei în Epistolele lui Pavel (de la Romani la Filimon) și Epistolele generale (de la Evrei la Iuda). Ultima carte este Apocalipsa, o carte profetică.

…am putea să ne gândim la Biblie ca la o masă delicioasă; de fapt, ca la un ospăț pe care să îl savurăm și de care să ne bucurăm, consideră Charles Swindoll. De fiecare dată când sufletul ne este flămând, avem nevoie să revenim la Sfânta Scriptură pentru a ne procura proviziile care să ne susțină în continuare din punct de vedere duhovnicesc. Este interesant de remarcat următorul lucru: cu cât învățăm și creștem mai mult în urma studiului personal al Scripturilor, cu atât suntem mai bine echipați pentru a-i învăța și pe alții aceste adevăruri gustoase.

Veți observa că va reveni la această analogie cu hrănirea și prepararea mâncării, pentru că el o folosește pe tot parcursul cărții.

Generație după generație, oamenii trebuie să învețe, să asculte și să le transmită altora adevărurile Domnului. Textele nemuritoare sunt valabile în toate generațiile, inclusiv în generația noastră.

De aceea, este important să știm și să reținem că cercetarea Scripturilor nu este restricționată și accesibilă numai unui grup de specialiști. Scripturile sunt accesibile oricui și tuturor.

Fără o hrănire îndestulătoare și regulată cu hrana biblică, omul nostru interior va trebui să suporte consecințele. Sufletele noastre tânjesc să fie hrănite, umplute cu energie prin citirea și meditarea Scripturii la intervale regulate de timp. Dacă noi neglijăm să alocăm timp pentru a digera o hrană duhovnicească sănătoasă, nu va trece mult timp și consecințele vor începe să se facă simțite… ceea ce nu este deloc plăcut. Începem să acționăm după îndemnurile firii pământești, și nu sub călăuzirea Duhului Sfânt. Devenim superficiali și egoiști, mai exigenți cu cei din jur și mai puțin amabili. Reacționăm impulsiv, fără răbdăre, cu mânie. Acestea sunt semnele caracteristice unei subnutriții a omului lăuntric, ne avertizează Swindoll în capitolul 2.

Ce beneficii vom obține dacă învățăm să studiem singuri Scriptura? poate că vă întrebați. Pentru că nu este suficient să avem un pastor sau un învățător care să ne hrănească o dată pe săptămână; avem nevoie să fim în stare să ne pregătim propriile mese duhovnicești în fiecare zi.

Una dintre bucuriile de care avem parte imediat ce începem să aprofundăm Scriptura este aceea că Dumnezeu ne vorbește în mod direct. Dumnezeu ne-a promis anumite beneficii pe care ni le însușim ca rezultat al cunoașterii Cuvântului Său. Pe măsură ce te cufunzi în Cuvântul lui Dumnezeu și îl iei în serios, Dumnezeu te va binecuvânta într-un mod cu totul special. Tu te echipezi pentru viață prin studierea Cărții Sale, scrie Swindoll.

Când începi să studiezi Biblia pe cont propriu, vei începe să culegi roadele unei judecăți corecte. Vei dobândi înțelepciune, pricepere, capacitate de înțelegere. Să explic diferența dintre aceste trei attribute, continuă Swindoll. Înțelepciunea este abilitatea de a vedea viața așa cum o vede Dumnezeu. Priceperea este abilitatea de a vedea dincolo de circumstanțele vieții, de a privi dincolo de ce este evident sau aparent. Înțelegerea este abilitatea de a răspunde corect la provocările vieții. Pe măsură ce dobândim înțelepciune și pricepere, înțelegerea care urmează ne va face în stare să abordăm viața într-un mod care Îl onorează pe Dumnezeu. De aceea ne spune cartea Proverbe că trebuie să dobândim înțelepciune, dar și că, pe lângă toată această înțelepciune, avem nevoie să dezvoltăm o judecată bună. Dacă începem să studiem Cuvântul lui Dumnezeu și să învățăm de la el, acesta ne va echipa cu aceste trei binecuvântări minunate.

Biblia nu-și dezvăluie comorile sale unui suflet leneș, spune Swindoll. Nu putem să trecem la repezeală prin ea în fiecare zi și să presupunem că ne vom lua hrana omului duhovnicesc în mod automat. Este ca și cum ai spera că va apărea pe masă un prânz alcătuit din trei feluri, fără să te duci la magazin să cumperi ingrediente, fără să gătești nimic.

Un alt motiv pentru care este important să cercetăm în profunzime Cuvântul lui Dumnezeu este acela că practica aceasta ne va ajuta să rămânem tari în credință.

Oprește-te și imaginează-ți ceva! Dacă într-o zi viitoare nu ți se va mai permite să ai o Biblie? Ce s-ar întâmpla dacă ar veni o zi în care guvernul ar fi înlăturat și noua putere decide că este ilegal să posezi o Biblie? Într-o astfel de situație extremă, cum ai supraviețui în ce privește hrana omului duhovnicesc? Ar trebui să te bazezi pe studiul personal, pe care l-ai făcut anterior, pe ceea ce ai învățat singur, pe versetele memorate. Și îți spun că dacă studiezi acum, ai fi o prezență valoroasă într-o celulă.

Capitolul 3 propune o rețetă generală pentru căutarea comorilor Scripturii. Patru cuvinte descriu acest proces: observare, interpretare, corelare, aplicare.

Este nevoie de disciplină și de sârguință când ne pregătim propriile mese din Biblie, spune Swindoll. Acesta este motivul pentru care unii oameni rămân analfabeți din punct de vedere biblic. Cei care nu învață cum să-și prepare masa singuri, cu ingrediente din Sfânta Scriptură, pur și simplu nu vor ști ce spune Cuvântul lui Dumnezeu. Sufletele noastre tânjesc după mai multă hrană decât ceea ce primim într-o oră duminică dimineața.

Mai întâi, însă, să vedem care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească inima noastră pentru a putea să ne apucăm de studiu: Prima cerință este integritatea personală. În al doilea rând este nevoie și de disponibilitate – de dorința personală de a-L urma pe Domnul. A treia condiție esențială pentru studierea Scripturilor este pasiunea pentru căutarea adevărului. Iar nu în ultimul rând, o altă condiție necesară este timpul investit în studierea Cuvântului lui Dumnezeu.

Iar acum, iată care sunt elementele de bază ale rețetei de studiu biblic propuse de Charles Swindoll în cartea Cercetați Scripturile. Observarea răspunde la întrebarea „Ce spune Biblia?”. Interpretarea prespune să aflăm ce vrea să spună Biblia. Corelarea este compararea unui verset din Scriptură cu un altul, iar nu în ultimul rând, aplicarea presupune punerea în practică a Bibliei în viața de zi cu zi, în deciziile tale, în luptele tale, în chestiunile financiare, în relațiile tale, în familia ta, în câștigurile și în pierderile tale, în activitatea de lider, în iertarea pe care o acorzi.

În continuare Swindoll dedică un capitol pentru fiecare dintre aceste etape ale studiului biblic, oferind de fiecare dată și exemple pe texte biblice concrete. Astfel că în capitolul 4 aflăm că observarea înseamnă a lua notă de textul Scripturii; a te uita cu grijă, cu atenție la detalii.

În capitolul dedicat interpretării textului biblic el remarcă faptul că Biblia nu este o carte de coduri rezervată doar unor specialiști, unor oameni foarte avansați. Nu conține mesaje secrete ascunse în fiecare pagină. Cuvântul lui Dumnezeu a fost scris pentru oameni obișnuiți – la fel ca tine și ca mine – pentru a ne ajuta să înțelegem voia lui Dumnezeu și să umblăm pe Căile Sale.

El ne atrage atenția că interpretarea nu este același lucru cu impunerea propriilor păreri despre un pasaj biblic. Mai mult, interpretarea nu se bazează pe simțămintele noastre.

În plus, interpretarea corectă nu se bazează pe dorința ca textul să spună ceea ce avem noi în minte. Trebuie să vezi ce vrea să spună efectiv textul, și să stabilești lucrul acesta pe baza cuvintelor lui.

De aceea, dacă vrem să interpretăm Biblia bine și corect, trebuie să ne rugăm pentru a o înțelege.

În capitolul 6 al cărții Charles Swindoll scrie despre importanța corelării pasajelor biblice.

Este posibil să ne rătăcim când ne lăsăm absorbiți de un singur verset sau de un pasaj izolat din Sfânta Scriptură, fără să ținem seama și de alte pasaje sau referințe care ne pot ajuta să înțelegem un subiect cu mai mare acuratețe. …cei ce studiază Biblia trebuie să compare cu atenție ceea ce au observat ei și cu alte pasaje și să interpreteze sensul ținând cont de acestea, astfel încât să nu înțeleagă greșit sau să aplice greșit adevărurile biblice.

Ajungem astfel la ultimul și cel mai important pas în studiul Scripturii: aplicarea textului. Pentru că dacă nu aplicăm învățăturile Scripturii este ca și cum am prepara o masă delicioasă fără s-o gustăm pentru a vedea cum a ieșit, spune Swindoll.

Aplicarea înseamnă a îngădui adevărurilor biblice să ne atragă atenția asupra aspectelor din viața noastră asupra cărora ar trebui să acționăm. De ce este însă atât de importantă?

În primul rând, pentru că trebuie să practicăm ceea ce spunem că credem. În al doilea rând, atât Vechiul, cât și Noul Testament ne îndeamnă să facem acest lucru. Este nevoie să aplicăm poruncile Scripturii pentru a deveni ucenici ascultători ai lui Hristos. Nu trebuie să fim niște ucenici pasivi și orbi duhovnicește. Și nu în ultimul rând, aplicarea ne face în stare să ne trăim viața prin puterea Duhului Sfânt.

În a treia și ultima parte a cărții, Swindoll arată cum le putem prezenta altora Cuvântul lui Dumnezeu și cum putem pregăti astfel de mese spirituale pentru alții.

După cum ai ajuns și tu să-ți dai seama, această transmitere a adevărurilor Scripturii nu se sfârșește niciodată, scrie Swindoll. În lumea flămândă din punct de vedere spiritual în care trăim, trebuie să continuăm să le servim o hrană biblică oamenilor flămânzi care au nevoie disperată de hrană. Este atât responsabilitatea, cât și privilegiul nostru de a face acest lucru.

Fie ca această călătorie a ta prin Biblie să nu ia sfârșit niciodată. Fie ca umblarea ta cu Hristos să fie tot mai profundă. Fie ca discernământul și cunoașterea ta să sporească pe măsură ce tu te smerești sub mâna puternică a lui Dumnezeu. Îți doresc să fii folosit pentru a-i încuraja pe mulți să înțeleagă ce festin îi așteaptă pe măsură ce El descoperă metodele de a procura ingredientele, modalitățile de a pregăti hrana, felul de a servi masa care, prin harul și puterea lui Dumnezeu, va transforma viața oamenilor de pretutindeni. Poftă bună!

Așa se încheie cartea lui Charles Swindoll, Cercetați Scripturile Scripturile – cum să găsești hrana de care are nevoie sufletul tău. Sper că v-am stârnit curiozitatea și, de ce nu, pofta de a citi această carte, dar mai ales de a citi Biblia, Cuvântul lui Dumnezeu revelat.

Puteți asculta episodul integral aici:

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării, am fost voluntar la RVE Bucureşti din 2006 și am fost redactor angajat între anii 2016-2020. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis, Philip Yancey și Ruth Chou Simons; mă pasionează literatura pentru copii, romanele istorice, cărțile despre cărți și legătura dintre artă și credință, Japonia și modul în care frumusețea ne apropie de Dumnezeu. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: