Advent în Narnia #15 – Ca un hoț


Cât despre vremuri şi soroace, n-aveţi trebuinţă să vi se scrie, fraţilor. Pentru că voi înşivă ştiţi foarte bine că ziua Domnului va veni ca un hoţ noaptea.

1 Tesaloniceni 5:1-2

Sună terifiant să ni-L imaginăm pe Isus revenind ca un hoț sau un prădător, furișându-se în viețile noastre și încercând să intre cu forța. În timpul perioadei de Advent, auzim câteva pasaje tulburătoare din Scriptură duminica, descriind întoarcerea lui Isus la a doua venire (vezi Luca 21:34-36 sau 2 Petru 3:9-10a, de exemplu).

Există multe furișări și în romanul lui C.S. Lewis, Șifonierul, leul și vrăjitoarea. Copiii se furișează prin casa profesorului, jucându-se de-a v-ați ascunselea. Tumnus se furișează cu Lucy înapoi la felinar, încercând să scape de spionii Vrăjitoarei Albe. Un măcăleandru îi conduce pe furiș pe copii în siguranță prin pădure. Edmund pleacă pe furiș în timpul cinei ca să găsească castelul Vrăjitoarei. Castorii și copiii se furișează printr-o furtună de zăpadă ca să se ascundă într-o peșteră secretă, scăpând de Vrăjitoare. Chiar Aslan însuși este „în mișcare”, făcându-și apariția în culise, furișându-se pe la granițele Narniei până când alege să li se arate tuturor.

Poate fi „furișatul” pozitiv? Ce ziceți de părinții care ascund cadourile de copiii lor și umplu șosetele festive, lăsând firimituri de biscuiți în urmă în Ajunul Crăciunului în timp ce dorm copiii? Ar putea fi venirea pe furiș a lui Hristos în același timp alarmantă, dar și o ușurare plăcută? Căile lui Dumnezeu sunt tainice și misterioase pentru oameni și totuși trebuie să ne încredem că Dumnezeu are de-a face cu dragostea, răscumpărarea și harul. Rowan Williams spune: „Într-un cuvânt, ceea ce Lewis descrie cu atâta putere și prospețime în Narnia este pur și simplu harul: incursiunea neplanificată și necontrolată a bucuriei lui Dumnezeu în Sine Însuși în viețile noastre preocupate de sine.”

Puterile răului și ale păcatului sunt și ele viclene. De ce nu s-ar furișa și Hristos în secret și cu grijă pentru a înșela și a răsturna planurile și puterile forțelor spirituale care caută să rănească și să distrugă? Sau să se strecoare în ungherele și sertarele încuiate ale sufletelor și ale trupurilor noastre, unde El poate să ne elibereze de păcatul și rușinea noastră?

Vino repede, Doamne Isuse, chiar acum, și fă ca viața și lumea noastră să fie deschise față de harul tău șiret și puternic!

(După Advent in Narnia – Reflections for the Season de Heidi Haverkamp)

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: