Devoţionale pentru postul Paştelui – Pe drumul crucii #1


Pentru că astăzi începe postul Paştelui în calendarul bisericilor creştine de rit răsăritean, m-am gândit să vă prezint două devoţionale pentru această perioadă pe care le-am descoperit anul acesta şi pe care le voi parcurge şi eu.

Ambele sunt întocmite de Ann Voskamp, autoarea cărţilor O mie de daruri şi Cel mai mare dar şi a blogului A Holy Experience, din care găsiţi şi pe blogul nostru mai multe citate, le găsiţi pe blogul ei şi le puteţi descărca gratuit dacă vă abonaţi la newsletter.

Primul dintre ele, Trail to the Tree, An Easter Devotional, propune pentru fiecare dintre cele 40 de zile câte o pictură cu subiect religios, un pasaj biblic din versiunea The Message, o întrebare de meditaţie, o rugăciune şi o propunere de activitate.

Al doilea, A Lent to Repent and Refresh, presupune mai mult lucru manual, în sensul că este format din 40 de bileţele pe care trebuie să le decupezi şi să le împătureşti în trei, care conţin, din nou, o pictură, o rugăciune şi o referinţă biblică cu provocarea de a citi pasajul respectiv de 3 ori, de a reflecta asupra lui, de a te pocăi şi de a pune în practică adevărul respectiv.

Aşa cum v-aţi dat seama însă, ambele devoţionale sunt în limba engleză, aşa că m-am gândit să traduc pentru cei care nu stăpânesc această limbă.

Iată pasajele de astăzi:

Pe drumul crucii (ziua 1) – Unde eşti?

Geneza 3:1-15 (NTR):

Șarpele era mai șiret decât toate fiarele câmpului, pe care Domnul Dumnezeu le făcuse. El i-a spus femeii: A zis oare Dumnezeu: „Să nu mâncați din orice pom din grădină.“? Putem să mâncăm din rodul pomilor din grădină, i-a răspuns femeia șarpelui, dar Dumnezeu a zis: „Să nu mâncați din rodul pomului care este în mijlocul grădinii; nici să nu-l atingeți, pentru că veți muri negreșit!“ Dar șarpele i-a zis femeii: Nu veți muri nicidecum! Dimpotrivă, Dumnezeu știe că, atunci când veți mânca din el, vi se vor deschide ochii și veți fi ca Dumnezeu, cunoscând binele și răul.

Când a văzut că rodul pomului era bun de mâncat, plăcut la înfățișare și de dorit să facă pe cineva înțelept, femeia a luat din rodul lui și a mâncat; i-a dat și soțului ei, care era cu ea, și a mâncat și el. Atunci li s-au deschis ochii, și-au dat seama că sunt goi, au cusut laolaltă frunze de smochin și și-au făcut învelitori cu ele. Ei au auzit glasul Domnului Dumnezeu, Care umbla prin grădină în adierea amurgului și s-au ascuns de Domnul Dumnezeu printre pomii din grădină.

Dar Domnul Dumnezeu l-a chemat pe Adam și i-a zis: Unde ești? Am auzit glasul Tău în grădină, a răspuns el, dar mi-a fost teamă pentru că eram gol; de aceea m-am ascuns. Dumnezeu l-a întrebat: Cine ți-a spus că ești gol? Ai mâncat cumva din pomul din care ți-am poruncit să nu mănânci? Femeia pe care mi-ai dat-o ca să fie cu mine mi-a dat din pom și am mâncat, a răspuns Adam. Atunci Domnul Dumnezeu i-a zis femeii: Ce ai făcut? Șarpele m-a înșelat și am mâncat, a răspuns femeia. Domnul Dumnezeu i-a zis șarpelui: „Pentru că ai făcut aceasta, blestemat ești între toate vitele și între toate animalele sălbatice; pe pântece te vei târî și vei mânca țărână toată viața. Voi pune dușmănie între tine și femeie, între sămânța ta și sămânța ei; Sămânța ei îți va zdrobi capul, iar tu îi vei zdrobi călcâiul.“

Cugetă asupra Cuvântului.

Rugăciune: Tată, Tu ne chemi, ne chemi din ascunzătoare. În căderea dezastruoasă de la început, Tu ai promis un sfârşit perfect. Capul şarpelui este zdrobit şi noi ieşim din umbră. Şi intrăm în prezenţa Ta.

Trăieşte Cuvântul: Astăzi, pentru că Hristos l-a zdrobit pe Satan, nu te ascunde de Cel care întreabă: „Unde eşti?” Intră în prezenţa Lui astăzi: cântă imnuri, roagă-te psalmi, fă o plimbare şi laudă-L pe Creator, aprinde o lumânare şi mulţumeşte.

A Lent to Repent and Refresh 1

Faptele Apostolilor 3:19

Prin har, astăzi voi posti de la aroganţa gândului că pocăinţa mea a fost un eveniment singular atunci când am venit prima dată la Cruce, când, în realitate, pocăinţa este un eveniment continuu pentru cei care nu părăsesc niciodată puterea Crucii. Astăzi o să am curajul să-mi înfrunt păcatul şi să mi-l asum, pentru că mă uit la faţa lui Hristos şi El mă deţine, mă curăţă şi mă remodelează. Ne pocăim de gândul că poate există trezire fără pocăinţă, de gândul că Tu vei vindeca ţara noastră fără ca noi să ne punem pe genunchi.

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării, am fost voluntar la RVE Bucureşti din 2006 și am fost redactor angajat între anii 2016-2020. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis, Philip Yancey și Ruth Chou Simons; mă pasionează literatura pentru copii, romanele istorice, cărțile despre cărți și legătura dintre artă și credință, Japonia și modul în care frumusețea ne apropie de Dumnezeu. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

Un gând despre „Devoţionale pentru postul Paştelui – Pe drumul crucii #1”

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: