Apoftegmele Părinților pustiei #21


Apa* Moise se lupta odată cu păcatul la Petra și era atât de chinuit, încât nu putea să mai îndure și să stea în chilia lui. S-a dus și i-a zis lui apaI Isidoros, iar bătrânul l-a rugat să se întoarcă în chilie, însă el nu voia și i-a zis: „Nu pot, părinte.” Atunci brătrânul l-a luat și s-a dus cu el sus pe acoperiș, zicându-i: „Uită-te spre apus.” El s-a uitat și a văzut o mulțime de demoni tulburați și zavistnici de parcă se luptau. Apoi apa Isidoros i-a zis: „Uită-te spre răsărit.” El s-a uitat și a văzut mulțimi fără număr de făpturi în slavă. Iar apa Isidoros i-a spus: „Aceștia sunt cei trimiși de Dumnezeu sfinților ca să îi ajute. Iar cei aflați spre apus sunt cei care luptă cu noi. Dar sunt foarte mulți cei împreună cu noi.” În felul acesta, apa Moise i-a mulțumit lui Dumnezeu, a prins la inimă și s-a întors în chilia lui.

*„Apa” = transliterare din coptă a cuvântului „avva”, „părinte, tată”.


Apoftegmele Părinților pustiei este o serie dedicată perioadei Postului Paștelui, în care ne propunem să descoperim spusele Părinților pustiei pe baza volumului Apoftegmele Părinților deșertului. Versiunea coptă sahidică sau Patericul copt, ediţie critică, studiu introductiv, note, revizie finală, concordanţă de Ștefan Colceriu.

Autor: Irina Enache

Sunt absolventă a Facultăţii de Biotehnologii, din ianuarie 2015 lucrez într-o multinațională şi am fost voluntar la „Radio Vocea Evangheliei“ din 2011 până în 2020. Prima mea colaborare cu RVE a fost reprezentată chiar de primul episod al emisiunii „Cartea e o viaţă“. Pentru mine, emisiunea și blogul sunt modalitățile de a folosi una dintre pasiunile mele, lectura, în folosul altor cititori interesaţi. Autorii care m-au influențat cel mai mult și continuă să mă inspire sunt J.R.R. Tolkien și C.S. Lewis. În 2019 am absolvit un curs de consiliere creștină, lucru care s-a reflectat în genul de cărți pe care le-am citit și care mă pasionează. Am abordat de asemenea un subiect mai puțin discutat în mediul românesc, cel al bolilor psihice, privit dintr-o perspectivă creștină, iar rezultatele studiului meu le puteți găsi pe blogul https://intunericulnuvabirui.wordpress.com/. Mă puteți găsi și pe Goodreads pentru a vedea ce mai citesc: https://www.goodreads.com/user/show/51556502-yeranouhi

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: