Apoftegmele Părinților pustiei #3


Un mirean foarte evlavios vine la apa* Poimen, unde se găsesc mulți alți călugări care-i cer bătrânului să le zică o vorbă de folos. Apa Poimen îi poruncește mireanului să le zică acelora o vorbă. Mireanul spune că a auzit de la un bătrân mare o pildă, și anume că, într-o zi, un om i-a cerut unui prieten să-l ducă degrabă la rege. Prietenul i-a spus: „Eu vin cu tine până la jumătatea drumului.” Atunci i-a spus altui prieten: „Du-mă la rege!” iar acesta i-a răspuns: „Vin cu tine până la palat.” Și i-a spus altui prieten: „Du-mă la rege!” iar acesta i-a răspuns: „O să te duc cu îndrăzneală la rege și o să vorbesc pentru tine.” Iar ei i-au zis bătrânului: „Tâlcuiește-ne această pildă” Și el le-a răspuns: „Primul tovarăș este asceza, care te duce până la jumătatea drumui. Al doilea este cumpătarea, care te duce până la cer. Al treilea este mila, care te duce cu îndrăzneală la Dumnezeu. ”

*„Apa” = transliterare din coptă a cuvântului „avva”, „părinte, tată”.


Apoftegmele Părinților pustiei este o serie dedicată perioadei Postului Paștelui, în care ne propunem să descoperim spusele Părinților pustiei pe baza volumului Apoftegmele Părinților deșertului. Versiunea coptă sahidică sau Patericul copt, ediţie critică, studiu introductiv, note, revizie finală, concordanţă de Ștefan Colceriu.

Autor: Irina Enache

Sunt absolventă a Facultăţii de Biotehnologii, din ianuarie 2015 lucrez într-o multinațională şi am fost voluntar la „Radio Vocea Evangheliei“ din 2011 până în 2020. Prima mea colaborare cu RVE a fost reprezentată chiar de primul episod al emisiunii „Cartea e o viaţă“. Pentru mine, emisiunea și blogul sunt modalitățile de a folosi una dintre pasiunile mele, lectura, în folosul altor cititori interesaţi. Autorii care m-au influențat cel mai mult și continuă să mă inspire sunt J.R.R. Tolkien și C.S. Lewis. În 2019 am absolvit un curs de consiliere creștină, lucru care s-a reflectat în genul de cărți pe care le-am citit și care mă pasionează. Am abordat de asemenea un subiect mai puțin discutat în mediul românesc, cel al bolilor psihice, privit dintr-o perspectivă creștină, iar rezultatele studiului meu le puteți găsi pe blogul https://intunericulnuvabirui.wordpress.com/. Mă puteți găsi și pe Goodreads pentru a vedea ce mai citesc: https://www.goodreads.com/user/show/51556502-yeranouhi

2 gânduri despre „Apoftegmele Părinților pustiei #3”

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: