#SCRIPTUM20 – „Dragoste fără limite” de Nick și Kanae Vujicic


În 2021, librăria și editura Scriptum împlinește 20 de ani de activitate, și 25 de ani de existență ca firmă. Dat fiind faptul că am prezentat în emisiunile CARTEA E O VIAȚĂ și aici pe blog o mulțime de cărți ale editurii, sărbătorim și noi împreună cu Scriptum!

Până acum, am făcut o recapitulare a cărților editurii pe care le-am prezentat și noi de-a lungul timpului. Astăzi, însă, vom descoperi o carte nouă, pe care am citit-o de curând și dorim să v-o aducem în atenție.

Înainte de a trece la subiect, vă reamintim că le puteți face o vizită celor de la Scriptum aici. De asemenea, nu uitați de giveaway-urile lor lunare. Puteți descoperi cadoul din luna noiembrie și regulamentul aici.


„Lipsa membrelor mă face neobișnuit din punct de vedere fizic, însă dorința mea de a găsi dragostea și de a fi iubit nu diferă de dorința ta, iar drumul meu spre o dragoste fără limite a fost în realitate foarte asemănător cu drumul altor bărbați și femei”, mărturisește Nick Vujicic, evanghelist și vorbitor motivațional de renume mondial, născut fără mâini și picioare, însă care a reușit să își creeze o viață „ridicol de bună”, ajungând chiar să aibă o familie.

De aceea, în tandem cu soția sa, Kanae, a scris cartea „Dragoste fără limite. O poveste remarcabilă despre dragostea adevărată care cucerește totul”, în care cei doi povestesc cum s-a văzut evoluția relației lor din perspectiva fiecăruia. Mai mult decât povestea de dragoste pe care doresc să o relateze, cei doi scot în evidență ce au învățat din fiecare etapă prin care au trecut în relația de cuplu și de familie și sfaturi care pot fi de folos atât celor singuri, aflați în căutarea unul partener, cât și celor aflați deja într-o relație, celor logodiți, apoi proaspeților căsătoriți și în final, tinerilor părinți – etapă în care sunt și ei acum, după nașterea copiilor lor.

Nick este autorul altor cărți precum „Fii mâini și picioare pentru Dumnezeu”, „Viața fără limite”, „De neoprit. Puterea incredibilă a credinței în acțiune” sau „Fii tare!”, toate apărute la editura Scriptum. Însă în cartea de astăzi, „Dragoste fără limite”, putem auzi și vocea celei care i-a devenit soție.

Nick nu se sfiește să povestească parcursul său pe alocuri extrem de dureros prin relațiile adolescenței și tinereții, confuzia, tânjirea după o relație stabilă și dorința de a depăși teama de respingere și despărțire. S-a revoltat, chiar, că Dumnezeu nu îl lasă să se bucure de lucrurile de care alți tineri se bucură și chiar a fost convins că nu va avea niciodată o familie. Pe de altă parte, Kanae își povestește copilăria dură, trăiră în lipsuri, într-o familie mixtă care s-a destrămat. După câteva eșecuri, a ajuns la concluzia că nu își mai dorește nicio altă relație, dacă nu este cu un om evlavios și cu adevărat credincios.

În momentul în care s-au cunoscut, oamenii din jurul lor au fost sceptici cu privire la relația lor; nici chiar ei înșiși nu au crezut la început că o relație este posibilă. Însă cei doi povestesc, alternativ, modul în care au folosit perioada de curtare, cu toată incertitudinea ei, pentru a se cunoaște mai bine unul pe altul, a-și păstra puritatea și a-L glorifica pe Hristos în tot ce fac, oferind de asemenea o mulțime de sfaturi pentru cei care tocmai intră într-o relație, întrebări de evaluare a relației atât din punct de vedere practic, cât mai ales spiritual.

Îndoielile, reciprocitatea, cât de mult se completează sau dimpotrivă, dacă apar rivalități și tensiuni, capacitatea de a rezolva problemele, pregătirea pentru un angajament deplin, problemele financiare, convingerile spirituale, toate acestea sunt acoperite în etapa a doua a relației, și anume logodna.

Apoi cei doi povestesc despre plăcerea planificării cererii în căsătorie și a nunții, din nou, atât oferind sfaturi din experiența lor, cât și prezentând detaliile uneori mai hazlii, alteori mai serioase, ale acestei etape.

Începându-și viața de familie, Nick și Kanae vorbesc despre adaptarea la noul statut, schimbarea priorităților, petrecerea timpului, gestionarea conflictelor și alte teme specifice. Apoi povestesc cu mult entuziasm și mulțumire despre miracolul de a deveni părinți, și în special dificultățile și provocările specifice unui cuplu în care soțul este lipsit de mâini și picioare, teama de a nu fi un părinte bun împletită cu infinita bucurie de a fi binecuvântați în acest mod.

Deși dizabilitatea lui Nick aduce cu sine numeroase provocări distincte, acestea nu ocupă un spațiu prea mare în carte – lucru care pe mine, cel puțin, m-a cam dezamăgit, pentru că îmi doream să aflu mai multe detalii specifice unei familii cu dizabilități, însă datorită statutului lui Nick, el avea deja mai mult sprijin pentru nevoile de zi cu zi decât ar avea, poate, cineva fără posibilități financiare. Însă îmi dau seama că acest fapt face cartea mai accesibilă pentru oricine este interesat de subiectul relațiilor, cu sau fără dizabilități, pentru că oricine se poate regăsi în povestea lor într-un moment sau altul.

„Kanae și cu mine suntem mulțumitori pentru că dispunem de legătura suplimentară a credinței ca de o sursă ultimă de putere pentru a face față tuturor problemelor”, scrie Nick spre finalul cărții. „Există multe căsătorii bune în care Dumnezeu nu este la fel de prezent ca în relația noastră. Tot ceea ce pot spune este că familia noastră este cu mult mai bună decâtar fi fost datorită rugăciunilor pe care le facem și care primesc răspuns și datorită faptului că Dumnezeu a ascultat rugăciunile a sute de oameni care se roagă pentru noi în fiecare zi.”

„Dumnezeu m-a binecuvântat peste măsură cu dragostea Lui, cu iubirea acestei femei frumoase și a copilului pe care-l avem împreună. Ne rugăm pentru tine și împreună cu tine, pentru ca, dacă nu ai găsit încă iubirea, să te poți și tu scălda în curând în dragoste fără limite.” Aceasta este dorința lui Nick Vujicic și motivul pentru care, împreună cu soția sa, Kanae, a scris cartea „Dragoste fără limite”.

Noi am mai prezentat în emisiunile noastre și pe blog cărți despre relații și căsătorie, care au fost multă vreme în topul articolelor preferate de cititori, așa că, iată, puteți adăuga acum pe listă cartea unui cuplu cu totul special, care a învins chiar și obstacole care păreau de netrecut, avându-L pe Hristos în centrul vieții lor.

Autor: Irina Enache

Sunt absolventă a Facultăţii de Biotehnologii, din ianuarie 2015 lucrez într-o multinațională şi am fost voluntar la „Radio Vocea Evangheliei“ din 2011 până în 2020. Prima mea colaborare cu RVE a fost reprezentată chiar de primul episod al emisiunii „Cartea e o viaţă“. Pentru mine, emisiunea și blogul sunt modalitățile de a folosi una dintre pasiunile mele, lectura, în folosul altor cititori interesaţi. Autorii care m-au influențat cel mai mult și continuă să mă inspire sunt J.R.R. Tolkien și C.S. Lewis. În 2019 am absolvit un curs de consiliere creștină, lucru care s-a reflectat în genul de cărți pe care le-am citit și care mă pasionează. Am abordat de asemenea un subiect mai puțin discutat în mediul românesc, cel al bolilor psihice, privit dintr-o perspectivă creștină, iar rezultatele studiului meu le puteți găsi pe blogul https://intunericulnuvabirui.wordpress.com/. Mă puteți găsi și pe Goodreads pentru a vedea ce mai citesc: https://www.goodreads.com/user/show/51556502-yeranouhi

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: