În 2021, librăria și editura Scriptum împlinește 20 de ani de activitate, și 25 de ani de existență ca firmă. Dat fiind faptul că am prezentat în emisiunile CARTEA E O VIAȚĂ și aici pe blog o mulțime de cărți ale editurii, sărbătorim și noi împreună cu Scriptum!
Până acum, am făcut o recapitulare a cărților editurii pe care le-am prezentat și noi de-a lungul timpului. Astăzi, însă, vom descoperi o carte nouă, pe care am citit-o de curând și dorim să v-o aducem în atenție.

Înainte de a trece la subiect, vă reamintim că le puteți face o vizită celor de la Scriptum aici. De asemenea, nu uitați de giveaway-urile lor lunare. Puteți descoperi cadoul din luna noiembrie și regulamentul aici.
De luni până vineri, mulți dintre noi trebuie să ne trezim dimineața pentru a merge la muncă sau a deschide laptopurile, pentru a „servi” într-un mod sau altul și a ajuta la împlinirea nevoilor cuiva, pentru a răspunde la e-mailuri, a respecta termene limită, a coordona o echipă sau a ne supune autorității unui superior. Au toate acestea vreo legătură cu statutul nostru de creștin? Horst Schulze, co-fondator al lanțului hotelier Ritz-Carlton și vorbitor la numeroase conferințe adresate grupurilor de afaceri, universităților sau bisericilor, consideră că da. Din vasta sa experiență, el împărtășește modul în care a ajuns în vârful industriei hoteliere și a rămas acolo timp de decenii, într-o carte binevenită pentru oricine se află într-un fel sau altul în câmpul muncii și nu dorește să se complacă într-o situație de genul „merge și așa” : „Pledoarie pentru excelență. Un ghid practic pentru a deveni cel mai bun într-o lume a compromisurilor”.

„Temelia adevărului lui Dumnezeu se află în centrul vieții mele de afaceri. Indiferent dacă interacționez cu un angajat, cu un client, cu un investitor sau chiar cu un competitor, sunt conștient de faptul că persoana respectivă este unul dintre „ceilalți” la care S-a referit Isus atunci când ne-a dat Regula de Aur referitoare la tratarea lor așa cum ne-ar plăcea nouă să fim tratați.” consideră Horst Schulze.
„Când se nasc dispute legate de termenii contractului, iar avocații se luptă unii cu alții, eu aud cuvintele familiare: „Nu vă îngrijoraţi de nimic, ci, în orice lucru, aduceţi cererile voastre la cunoștinţa lui Dumnezeu, prin rugăciuni și cereri, cu mulţumiri. Și pacea lui Dumnezeu, care întrece orice pricepere, vă va păzi inimile și gândurile în Hristos Isus.” De mai multe ori am văzut impasul topindu-se, după ce am făcut tot ce-am știut și m-am încrezut în faptul că Dumnezeu Se va ocupa de restul.” continuă acesta.
În ciuda originilor sale umile, provenind dintr-un sătuc din Germania, Horst Schulze și-a urmat cu perseverență și dedicare visul de a lucra într-un hotel. În adolescență, a fost inspirat de exemplul unui maître d’ care i-a insuflat pasiunea de a-și servi clienții, având standarde ridicate.
Peste ani, propria sa deviză, cu care își inspira toți angajații, de la poziția cea mai de jos până la el însuși a devenit următoarea:
„Voi nu sunteți aici niște servitori de rând. Voi sunteți domni și doamne care servesc domni și doamne. Puteți aborda cu profesionalism misiunea voastră! Dacă vă condamnați singuri la statutul de servitori, aceasta înseamnă că nu sunteți profesioniști. Puteți fi însă mai mult decât niște servitori. Iar oamenii care intră pe ușa din față nu sunt nici ei niște oameni de nimic. Și ei sunt domni și doamne și plătesc pentru a fi tratați în consecință. Noi îi respectăm pentru ceea ce sunt cu adevărat.”
Iată cele două fețe ale aceleiași monede. Pe de o parte, și-a inspirat angajații să pătrundă în mintea clientului pentru a îi analiza nevoile și a veni în întâmpinarea lor cu promptitudine, fără greșeli- și mai presus decât atât, pentru a acorda oamenilor prețuire și atenție, a-i face să se simtă valoroși. Această atitudine poate acoperi chiar și întârzierile sau defectele, dacă persoana simte că contează în ochii celui care o servește
Acest mod de gândire nu este unul nou, Horst Schulze menționându-l ca model chiar și pe Sfântul Benedict (480-547) care a scris un amplu manual despre felul în care mănăstirile trebuie să-și trateze vizitatorii.
Toți musafirii care vin trebuie primiți de parcă ar fi Cristos. Imediat ce se anunță prezența unui oaspete, starețul sau unul dintre călugări trebuie să-i întâmpine cu toată dragostea, spunea Sfântul Benedict.
Cu dragoste și atenție, fără scuze și pretexte, mergând „o milă în plus” în folosul clienților- iată cum și-a instruit Horst Schulze personalul, lăsându-ne și nouă câteva tactici utile pentru a trata chiar și cele mai dificile persoane, a răspunde reclamațiilor, a construi o reputație bună și durabilă și a câștiga încrederea oamenilor.
Cealaltă fațetă, conducerea oamenilor care să facă posibile cele de mai sus, ține și ea de dragoste: a-ți păsa de oameni și a avea grijă de ei. Horst Schulze nu este adeptul ideii că sunt anumite trăsături cu care te naști și atât – și nimic nu poate schimba asta. Oricine, indiferent de înclinația lui, poate stăpâni tăria interioară de a se conduce pe el însuși, înainte de a încerca să-i conducă pe alții; a stabili obiective, a avea o viziune și a descoperi o metodă de a o comunica celorlalți. Abilitățile se dezvoltă de-a lungul timpului, prin muncă, efort și dedicare, însă merită!
Astfel, Horst Shulze a creat în organizația sa un climat sănătos, în care membrii acesteia nu sunt constrânși sau controlați, ci inspirați să caute ei înșiși excelența.
Chiar dacă, poate, nu vom avea prilejul să aplicăm toate principiile și tacticile pe care Horst Schulze le dezvoltă într-un mod foarte structurat, cu precizie nemțească, în cartea sa, cu siguranță exemplul său ne inspiră să urmărim excelența în orice domeniu am fi, chiar dacă astăzi avem de lustruit podele sau de stat de dimineața până seara în fața unul calculator. De asemenea, ghidul său poate fi de folos atât celor care conduc organizații de orice fel, inclusiv non-profit sau religioase, sau sunt, într-un fel sau altul, lideri, cât și celor care fac parte din aceste organizații ca membri sau angajați, pentru a-i ajuta să creeze la orice nivel o cultură a slujirii. Cu toții putem să căutăm excelența, să dăm la o parte barierele de tip „merge și așa” și să îi tratăm pe ceilalți la fel cum L-am trata pe Hristos Însuși. Pentru oricine este interesat, vă recomand, așadar, cartea Pledoarie pentru excelență. Un ghid practic pentru a deveni cel mai bun într-o lume a compromisurilor”, apărută la editura Scriptum.