Recomandările prietenilor – Într-o groapă cu un leu, într-o zi cu ninsoare de Mark Batterson


Pe blogul nostru, am publicat până acum recenzii ale cărților prezentate în emisiunea CARTEA E O VIAȚĂ, pe care le puteți găsi la secțiunea CĂRȚI. Mi-am încurajat prietenii să propună și ei cărți care i-au impresionat, i-au influențat sau i-au încurajat pe calea credinței, și să le facă o scurtă prezentare. Astăzi, Daniela ne recomandă Într-o groapă cu un leu, într-o zi cu ninsoare de Mark Batterson.

Așteptăm cu drag și recomandările voastre!

Ce faci atunci când în viața ta apar circumstanțe față de care nu știi cum să acționezi, în eșecuri, probleme sau temeri?

“A existat odată (ca niciodată aș zice eu) un om care a ucis un leu fără nici o armă într-o zi când afară era zăpadă… NU e o poveste, ci realitate. Numele lui era Benaia. Tuturor ne plac eroii și îi admirăm. Cum ar fi însă dacă tu sau chiar eu am deveni unul din acești oameni mari, vânători de lei, cum zice autorul acestei cărți, cu exact ce avem în mâini?” În caz că nu știai, vânătorii de lei:

  • Sfidează logica
  • Privesc problemele dintr-o perspectivă nouă
  • Acceptă nesiguranța
  • Își asumă riscuri
  • Profită de oportunități
  • Par ridicoli.

Este uimitor cum îl putem descoperi pe Dumnezeu cand începem să omorâm leii din viețile noastre și să ne asumăm riscuri. Putem începe prin a-L crede pe Cuvânt și a-L urma în lucrurile mici.

Dumnezeu Se micșorează pe zi ce trece în viața ta, sau crește? De multe ori uităm și avem nevoie să ne amintim că Dumnezeu știe fiecare pas din viața noastră și ne ajută să ajungem acolo unde dorește El, deși la un moment dat totul pare încurcat și descurajant.

Uneori ne pare că Dumnezeu Se ocupă doar de lucrurile mari din viața noastră și din IMG_3279 copy-500x500nou ni se aminteste cum El e în control și când nu mai este vin la nuntă (în Cana Galileii) sau coada toporului împrumutat a căzut în apă. Care sunt lucrurile din viața ta unde crezi că Dumnezeu nu are access sau nu poate sa le schimbe? Fii curajos și Dumnezeu va aprecia aceasta când te rogi pentru orice lucru mic și acționezi în credință.

Inițial ne naștem fiecare din noi cu două frici: de zgomote puternice și de a cădea. Pe celelalte le învățăm pe parcurs. Ești curajos atunci când te pui în situații lipsite de apărare: iat-o pe Estera înaintea împăratului, gata să moară pentru a-și salva poporul sau pe Daniel, care e dispus să stea în compania leilor decât să renunțe la Dumnezeu și la rugăciune. Iar exemplul nostru suprem este Isus care a avut curaj să meargă la cruce ca tu și eu să avem viața veșnică.

Când a fost ultima dată când ai făcut ceva corect indiferent de circumstanțele sau de consecințele care urmau? Șadrac, Meșac si Abeg-Nego, 3 tineri evrei, au preferat să simtă căldura unui cuptor încins decât să renunțe la credința lor în Dumnezeu. Ca urmare un întreg regat, și un împarat, nu au mai fost la fel, pentru că Dumnezeu i-a cucerit.

Îmi plac lucrurile care merită povestite și mă impresionează mereu. Așa că acceptă să fii ceea ce Dumnezeu vrea să fii și alege să-ți confrunți frica. De cele mai multe ori, problemele sau provocările din viața noastră ne dezvoltă caracterul și ne șlefuiesc.

De multe ori ne focalizăm pe ceea ce realizăm. Pavel și Sila în închisoare Îl lăudau pe Domnul și nu se plângeau de rănile lor. Au ales să aibă o închinare necircumstanțială. Pe ce anume ești focalizat: pe Hristos sau pe sentimentele sau emoțiile tale? Prin închinarea către Dumnezeu, ne este schimbat modul în care vedem problemele din viețile noastre. E o cale de scăpare dintr-o viață centrată pe sine însuși, în loc să fie centrată pe Cristos.

Lasă-L pe Dumnezeu să folosească defectele tale din naștere, sărăcia, boala, eșecul sau circumstanțele negative din viață și să le transforme în succesul Lui și astfel El îți ia durerea.

Avem nevoie să ne amintim: Dumnezeu ne frânge acolo unde trebuie să fim frânți pentru a semăna cu Hristos.

Vânătorii de lei acceptă nesiguranța în viața lor și nu se tem de ea, căci Dumnezeu stie fiecare pas al nostrum, înainte ca noi să îl cunoaștem. Avem nevoie să recunoaștem că în ultimă instanță totul depinde de Dumnezeu, căci El are ultimul cuvânt.

Să-l urmezi pe Cristos nu este ceva pasiv. Pavel s-a confruntat cu unele dintre cele mai mari minți filozofice din vremea antică și a luptat ca să câștige. În loc să mă plâng de situația actuală a lucrurilor, este nevoie să găsesc alternative mai bune, iar dacă nu sunt, să le creez eu.

Folosește oportunitățile cât un bob de muștar și, prin natura lor, vor crește cât un copac.

Vânătorule, profită de oportunități, fie ca sunt mici sau mari și Dumnezeu va avea grijă să îți dea unele și mai mari și mai bune. Folosește circumstanțele în favoarea ta.

Când sunt setat pe rugăciune am idei insuflate de Dumnezeu. Așa că dedică-te rugăciunii și El va aduce oportunitățile în fața ta ca să le vezi și să acționezi în consecință.

Vânâtorii de lei înving teama de ridicol. Uită-te la Isus, care a fost nonconformist și nu a ținut cont de părerea oamenilor. El a facut tot ce a văzut la Dumnezeu, deși aceasta a însemnat să vindece în ziua de Sabat, să vorbească cu prostituatele, să atingă ce nu avea voie, leproșii, să Se umilească spălând picioarele ucenicilor, să vorbească cu cei respinși, samaritenii, să meargă la petreceri cu cei ce luau taxele, vameșii și să-i mustre pe cei ce apărau legea lui Dumnezeu, fariseii.

Privește-ți leul în ochi. De ce îl pune Dumnezeu în calea ta?

Ce-ar fi dacă viaţa pe care ţi-o doreşti cu adevărat şi viitorul pe care Dumnezeu îl doreşte pentru tine se ascunde chiar în spatele celei mai mari probleme… a celui mai cumplit eşec… a celei mai mari temeri?

Autor: Irina Enache

Sunt absolventă a Facultăţii de Biotehnologii, din ianuarie 2015 lucrez într-o multinațională şi am fost voluntar la „Radio Vocea Evangheliei“ din 2011 până în 2020. Prima mea colaborare cu RVE a fost reprezentată chiar de primul episod al emisiunii „Cartea e o viaţă“. Pentru mine, emisiunea și blogul sunt modalitățile de a folosi una dintre pasiunile mele, lectura, în folosul altor cititori interesaţi. Autorii care m-au influențat cel mai mult și continuă să mă inspire sunt J.R.R. Tolkien și C.S. Lewis. În 2019 am absolvit un curs de consiliere creștină, lucru care s-a reflectat în genul de cărți pe care le-am citit și care mă pasionează. Am abordat de asemenea un subiect mai puțin discutat în mediul românesc, cel al bolilor psihice, privit dintr-o perspectivă creștină, iar rezultatele studiului meu le puteți găsi pe blogul https://intunericulnuvabirui.wordpress.com/. Mă puteți găsi și pe Goodreads pentru a vedea ce mai citesc: https://www.goodreads.com/user/show/51556502-yeranouhi

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s