Un strop de viaţă #544


Ce-ţi place să citeşti? Cărţi cu suspans… devoţionale… biografii creştine? Când oamenii mă întreabă pe mine, eu le spun, „Aproape orice.“

Îmi place Dickens şi Tolstoi, Arthur Conan Doyle, Louis L’Amour, John Grisham, Clive Cussler şi Dorothy Sayers. În sfera creştină, sunt un fan al lui William Gurnall, J.C. Ryle, Calvin Miller, Tim Keller, Lee Strobel, şi – bineînţeles – C.S. Lewis.

Zilele astea, sunt atras de puritani.

Ei sunt destul de nepopulari în cultura noastră. Însuşi cuvântul „puritan“ a fost, din păcate, distorsionat şi făcut să însemne mai mult decât ridicol de pudic şi rupt de realitate. Dar citindu-l pe puritanul John Owen, am fost zguduit de avertismentul său, „Ucide păcatul – sau păcatul te va ucide.“

Prin Richard Baxter, am descoperit o sută de motive să mă gândesc zilnic la cer – The Saints’ Everlasting Rest (Odihna veşnică a sfinţilor).

Mulţi creştini îl cunosc pe John Bunyan pentru Călătoria creştinului, care se crede a fi a doua cea mai tipărită carte a tuturor timpurilor, în afară de Biblie. Şi totuşi, în lucrarea sa, A Few Sighs from Hell (Câteva suspine din iad), imaginea lui Bunyan cu privire la ororile iadului te face să gâfâi după o înghiţitură de apă şi să suspini după o gură de aer rece. E adevărat că nu le-au nimerit pe toate bine puritanii. Cine a făcut-o? Dar totuşi au trăit cu îndrăzneală, au gândit într-un mod profund şi au scris din belşug.

Vara e aici. Este momentul să vă bucuraţi de nişte cărţi bune. Ce alt timp e mai potrivit pentru a-i descoperi pe puritani? Desigur că limbajul lor şi stilul scriiturii pot fi o provocare la început. Dar priveliştea unei drumeţii satisfăcătoare vine la pachet cu o provocare.

Datorită bogăţiei moştenirii lor, cred că puritanii merită citiţi. Acum mai mult ca niciodată.

Jon Gauger, „Puritans are Worth Reading…“

 

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării, am fost voluntar la RVE Bucureşti din 2006 și am fost redactor angajat între anii 2016-2020. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis, Philip Yancey și Ruth Chou Simons; mă pasionează literatura pentru copii, romanele istorice, cărțile despre cărți și legătura dintre artă și credință, Japonia și modul în care frumusețea ne apropie de Dumnezeu. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: