Aşa cum v-am promis, iată şi cea de-a treia listă! Şi anul acesta Andreea Ştefănică, autoarea blogului Gândurile inimii, a pregătit o listă de recomandări de lectură pentru anul 2016 special pentru voi, cititorii blogului CARTEA E O VIAŢĂ. Iată sugestiile ei:

 1. Cea mai frumoasă carte din lume şi alte povestiri – Eric-Emmanuel Schmitt. Opt poveşti de iubire, opt femei, opt nuvele care se citesc foarte repede şi care te captivează; iar finalul fiecăreia este, de cele mai multe ori, neaşteptat şi brusc.
 2. Cel care mă aşteaptă – Parinoush Saniee. Acţiunea acestui roman se întâmplă în anul 1979 şi prezintă destinul femeilor din Iran. Cartea a fost interzisă de două ori de către regimul iranian, însă după publicarea sa romanul a cunoscut un succes răsunător. La vârsta adolescenţei, protagonista cărţii se îndrăgosteşte de un tânăr, însă relaţia lor constă doar în câteva schimburi de priviri şi două scrisori din partea lui. Cu toate acestea, familia fetei află şi aceasta este pedepsită, bătută, retrasă de la şcoală şi obligată să se căsătorească cu un alt bărbat. Ce se întâmplă apoi… trebuie să descoperiţi singuri.
 3. Lumea de ieri – amintirile unui european – Stefan Zweig. Autorul, un evreu care a trăit în Viena, povesteşte cum arătau Austria şi Europa înainte de Primul Război Mondial. Este o plăcere să te plimbi împreună cu naratorul pe străzile Vienei, să mergi la teatru, să fii captivat de spectacolele de muzică şi să întâlneşti scriitori celebri. Lumea arăta cu totul altfel. Despre cum a schimbat războiul mentalitatea, obiceiurile şi naivitatea oamenilor, descoperiţi în Amintirile unui european.
 4. O mie de daruri – Ann Voskamp. O carte despre ce înseamnă să fii mulţumitor şi mai ales despre cum poţi învăţa să fii mulţumitor pentru fiecare lucru, indiferent cât de mic şi neînsemnat ar fi.
 5. Poveşti de dragoste la prima vedere O colecţie de cinci poveşti de dragoste relatate de autori cunoscuţi precum Ioana Pârvulescu, Ana Blandiana şi Gabriel Liiceanu. O carte pe care o poţi citi într-o oră, dar care te duce cu gândul la frumuseţea adolescenţei şi a năzuinţelor din acea perioadă.
 6. Ecaterina cea Mare – Henri Troyat. Deşi este o carte groasă, mi-a fost greu să o las din mână. Ecaterina cea Mare a Rusiei are o istorie care te captivează. De origine germană, aceasta a renunţat la religia ei, a învăţat limba rusă şi a devenit împărăteasă prin căsătorie. Cu siguranţă este una dintre cele mai fascinante figuri din istoria Rusiei.
 7. Sissi, împărăteasa AustrieiJean Des Cars. Despre Sissi ştiam doar din desene animate, dar am cunoscut-o mai bine când am ajuns la Palatul Schönbrunn din Viena. M-am întors acasă cu dorinţa de a citi mai multe despre viaţa ei, iar această biografie m-a ajutat să înţeleg că de fapt Sissi nu a fost deloc aşa cum este prezentă în filme sau în desenele animate.
 8. Zborul spre libertate – Elena Răscol. Despre împărţirea Bibliilor pe vremea comunistă, despre închisoare din cauza convingerilor religioase, despre suferinţă şi persecuţie, dar şi despre bucuria de a fi creştin în vremuri tulburi ne povesteşte Elena Răscol, cea care a avut parte de aceste experienţe.
 9. Iisus pur şi simplu – Nicholas Thomas Wright. O carte puţin mai teologică (dar accesibilă) despre cine a fost Isus, ce a făcut El şi de ce Împărăţia Lui este diferită de alte împărăţii.
 10. Douăzeci de ani în România – Maude Rea Parkinson. După ce a locuit 20 de ani în România, autoarea se întoarce în Anglia (din cauza izbucnirii Primului Război Mondial) şi scrie această carte pentru a le povesti englezilor despre ţara noastră. O carte cu multe picanterii şi, surprinzător, cu multe obiceiuri pe care le întâlnim şi astăzi în ţara noastră. Rânduri care te vor face să zâmbeşti şi care îţi vor descreţi fruntea.
 11. Regele, Înţeleptul şi Bufonul – Shafique Keshavjee. Cele trei personaje enumerate în titlu decid să organizeze un turnir al religiilor pentru ca, în final, să poată alege o religie pentru ţara lor. O carte excelentă pentru cei care doresc să afle pe ce se bazează fiecare religie şi care îşi doresc să citească o poveste cu intrigi interesante.
 12. Oameni şi soareci – John Steinbeck. Autorul este unul dintre preferaţii mei, aşadar nici această carte nu m-a dezamăgit. Cu siguranţă aţi auzit de ea; este o poveste despre prietenie şi vise care nu se mai realizează.

Ca şi anul trecut, mă bucur să văd şi anul acesta în lista ei cărţi pe care le-am citit şi eu, cărţi pe care le-am recomandat aici pe blog sau cărţi pe care le aveam şi eu în vedere să le citesc. Mulţumim Andreea!

Vezi şi lista ei de anul trecut, Guest post: Recomandări de lectură de la Andreea Ştefănică şi O carte pe lună în 2015, O carte pe lună în 2016, O carte pe lună în 2016 #2,

Reclame

3 gânduri despre “Guest post: Recomandări de lectură de la Andreea Ştefănică 2016

 1. Reblogged this on Gândurile inimii and commented:
  M-am bucurat când una dintre autoarele blogului ”Cartea e o viață” m-a rugat să fac și pentru anul acesta o listă de cărți din care cei pasionați de lectură să se inspire. Le felicit pe cele două Irine pentru felul în care dau viață blogului și cărților și le doresc ca și anul acesta să ne inspire și să ne motiveze la a citi cât mai mult.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s