„De ce este greu să-L iubeşti pe Isus?“ de Joseph M. Stowell


De ce este greu să-L iubeşti pe IsusVi s-a întâmplat vreodată să vi se pară greu să vă dovediţi dragostea pentru Isus? Astăzi vă invit să aflăm ce ne împiedică de multe ori să-L iubim pe Isus şi care sunt remediile, descoperind cartea De ce este greu să-L iubeşti pe Isus de Joseph M. Stowell.

Autorul declară că această carte tratează problema trecerii de la o credinţă exprimată prin ritualuri seci la un devotament dinamic, plin de dragoste, exprimat printr-o relaţie tot mai profundă cu Isus. Această carte îl va confrunta pe fariseul din noi şi ne va face să îmbrăţişăm o dragoste sinceră pentru Cristos.

Pentru că, spune Stowell, Cristos doreşte ca devotamentul nostru pentru El să pătrundă mai adânc decât ar putea pătrunde cuvintele. În cele din urmă, El vrea ca noi să ne dovedim dragostea prin felul nostru de a trăi. Dragostea pentru El nu este un lucru de apucat, pe care îl avem sau nu, după cum ne dictează propria noastră plăcere. De fapt, bucuria şi eficienţa noastră ca urmaşi ai lui Isus sunt pe culme sau în vale în funcţie de cât de sinceră este dragostea noastră pentru El.

Pasajul biblic de la care începe autorul discuţia este cel din Luca 7:36-39, 44-48, pasaj ce descrie episodul în care o femeie păcătoasă vine şi îi unge picioarele lui Isus în casa lui Simon, fariseul. Acest pasaj biblic deschide primul capitol al cărţii, intitulat Eclipsa devotamentului.

Remarcând purtarea lui Simon, autorul arată că atunci când căutăm aprobarea celor din jur ajungem întotdeauna departe de ceea ce contează cu adevărat. Isus vrea inima mea. El este cu adevărat interesat de relaţia mea cu El.

Autorul recunoaşte că Creştinismul care nu este trăit dintr-o dragoste izvorâtă din recunoştinţă pentru Cristos devine plictisitor şi obositor. […] Adevăratul creştinism are întotdeauna de-a face cu Cel care ne-a iubit şi care S-a dat pe Sine pentru noi. Când deviem de la această motivaţie şi începem să fim buni pentru că suntem creştini, ne ridicăm pe noi înşine mai presus decât Mântuitorul. Dacă aşa stau lucrurile, uşa pentru aroganţă şi auto-îndreptăţire se deschide imediat. Şi ceea ce urmează automat este o eclipsare a devotamentului.

Şi, ca urmare, vom încerca să facem totul prin propriile puteri şi să fim mai buni de dragul de a fi mai buni.

Capitolul 3 al acestei cărţi se numeşte Viaţa printre cei cărora li s-a iertat mult şi el răspunde la întrebarea De unde venea această dragoste abundentă a femeii care să o împingă să facă acest gest?

Faptele dragostei autentice sunt răspunsul nostru la uimitoarea lucrare a harului lui Cristos. Este atât de simplu! Cei cărora li s-a iertat mult iubesc mult, răspunde autorul în acord cu Scriptura.

În capitolul 4, intitulat Dragostea, aşa cum ar fi trebuit să fie, el ne arată cum trebuie să fie aceasta: Adevărata dragoste – dragostea care doreşte să meargă drept la ţintă – este o reacţie a devotamentului nostru pentru Cristos. Dacă pretindem că Îl iubim pe Cristos, atunci trebuie să dovedim această dragoste în însuşi miezul problemelor vieţii noastre. Reflectă oare acţiunile, atitudinile, valorile şi priorităţile noastre devotamentul nostru pentru El? Este El prioritatea noastră numărul unu sau doar un lucru printre multe altele, care primeşte puţină atenţie aici, puţină atenţie dincolo?

În capitolul Bariere în calea iubirii, Stowell ne arată că atunci când vorbim prea uşor despre condiţia noastră reală şi subapreciem nevoia noastră de a avea parte de harul lui Dumnezeu, ne este imposibil să exprimăm o dragoste plină de recunoştinţă, aşa cum a dovedit femeia din Luca 7. Vom sfârşi ca Simon, convinşi că suntem slujitori adevăraţi, dar vom fi departe de ceea ce Îşi doreşte Dumnezeu.

Al doilea obstacol în calea iubirii noastre poate fi poziţia sau statutul nostru în biserică sau în comunitate care ne poate face să credem că situaţia privilegiată în care ne aflăm reflectă şi o poziţie mai înaltă înaintea lui Dumnezeu.

Iar al treilea obstacol menţionat de autor este Sistemul punctelor – Ne măsurăm păcătoşenia numărându-ne păcatele sau comparându-le cu cele ale altora. Întotdeauna va exista cineva care a păcătuit mai mult decât noi. Şi aceasta ne dă satisfacţia de a avea un scor mai bun.

Iată de ce este greu să-L iubeşti pe Isus. Pentru că dacă vrem să-L iubim cu adevărat, trebuie să ne lepădăm complet de dragostea de sine. El Îşi doreşte dragostea noastră şi ne face apţi să o purtăm în inima noastră gratuit.

Aşadar, cheia pe care o găseşte Joseph Stowell pentru a răspunde la întrebarea din titlu este să vedem dragostea cu care ne-a iubit El şi să ne vedem adevărata stare păcătoasă în ciuda căreia El tot ne-a iubit şi asta să ne facă să ne fie uşor să-L iubim şi noi la rândul nostru.

Mi-a plăcut foarte mult cartea lui Stowell şi v-o recomand cu încredere, pentru că te provoacă să te analizezi în lumina Scripturii şi a jertfei lui Hristos şi să-ţi aduci aminte din nou sau să vezi pentru prima dată cu adevărat ce a făcut El pentru tine. Fie ca jertfa lui Hristos să vă facă şi pe voi să vedeţi ce dragoste ne-a arătat Dumnezeu şi fie ca răspunsul nostru să fie o dragoste tot mai mare pentru El şi semenii noştri!

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării, ambele la Universitatea din București, am fost voluntar la RVE Bucureşti din 2006 și am fost redactor angajat între anii 2016-2020. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis, Philip Yancey și Ruth Chou Simons; mă pasionează literatura pentru copii, romanele istorice, cărțile despre cărți și legătura dintre artă și credință, Japonia și modul în care frumusețea ne apropie de Dumnezeu. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

3 gânduri despre „„De ce este greu să-L iubeşti pe Isus?“ de Joseph M. Stowell”

  1. Uite o tema pe cate de foarte multe ori o uit sau daca nu o uit nu prea o inteleg.
    Multele predici si sfaturile mult prea multe de cum sa aratam ca il iubim pe Hristos, ma fac de multe ori sa uit daxa il iuvesc sau nu.
    Acesta scurta prezentare a cartii ma pune pe ganduri. Bine scrisa, scurta, simpla, dar bogata in continut, ma face sa ma gandesc mai mult la ce este important, decat la cum arat in fata oamenilor.

Scrie un comentariu